Darbeciler hasarların hesabını verecek: FETÖ'cülere 126 milyon liralık tazminat davası açıldı

15 Temmuz darbe girişiminde, can kaybının yanı sıra maddi hasara da neden olan darbeciler yine yargı karşısına çıkacak. Örgütün elebaşı Fetullah Gülen, sivil imamlar ile birlikte birçok örgüt üyesi hakkında toplam 126 milyon 736 bin 49 liralık maddi tazminat davaları açıldı. FETÖ'cüler Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Muğla, Malatya ve Şırnak'ta açılan davalarda hesap verecek.

Darbeciler hasarların hesabını verecek: FETÖ'cülere 126 milyon liralık tazminat davası açıldı

Anayasal suçlardan mahkûm edilen FETÖ'cüler şimdi darbe gecesi verdikleri maddi hesapların da bedelini ödeyecek.

Türk yargısı 15 Temmuz Amerikancı darbe girişimi yargılamalarında büyük bir yol kat etti. Anayasal suçlardan yargılamaları devam eden ya da hüküm giyen darbeciler o gece kritik önemdeki kamu kurumlarını kullanılamaz hale getirdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, bu kurumların başında, 50 polisin şehit düştüğü Gölbaşı'ndaki Polis Özel Harekât Başkanlığı Yerleşkesi geliyor. Darbe gecesi saldırıya uğrayan Özel Harekât'taki hasar için Emniyet Genel Müdürlüğü 406 darbe sanığı hakkında 46 milyon 920 bin 467 lira tazminat davası açtı. Sanıklar arasında örgütün elebaşı Fetullah Gülen de var, 4 sivil imam da var.

Darbecilerin o gece hedefinde olan bir diğer nokta ise Ankara Emniyet Müdürlüğü idi. 2 polisin şehit olduğu 39 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü, aralarında sözde yurtta sulh konseyi üyelerinin de olduğu 661 sanık hakkında 34 milyon 559 bin 647 liralık tazminat davası açtı.

Genel Müdürlük ayrıca 63 kişi hakkında Malatya'da 40 bin lira, 84 kişi hakkında Marmaris'te bin liralık dava başvurusunda bulundu. 78 kişi hakkında da yine Ankara’da 28 bin liralık bir açılmış durumda.

Darbe girişimi sırasında TBMM’de oluşan zararın karşılanması için de yargı sanıkların peşine düştü. 32 kişinin yaralanmasına neden olan saldırılarda, Meclis binasında yaklaşık 20 milyon liralık zarar oluştuğu hesaplandı. 124 darbe sanığı hakkında Ankara 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesinde 19 milyon 472 bin liralık tazminat davası açıldı.

EN ÇOK DAVAYI MSB AÇTI

Darbecilerin neden olduğu maddi hasarın ödenmesi için en çok tazminat davası açan kurumların başında Milli Savunma Bakanlığı geliyor. Bakanlık, Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Konya, Malatya ve Şırnak'ta darbeciler aleyhine bugüne kadar 12 milyon 606 bin 280 liralık 18 dava açtı. Bu dosyalardan 12'si Ankara'da, ikisi İstanbul'da bulunuyor. İzmir, Konya, Malatya ve Şırnak'ta ise birer dava dosyası yer alıyor.

TÜRKSAT DA YARGIYA BAŞVURDU

Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı da 136 kişi hakkında Ankara 13’üncü Asliye Hukuk Mahkemesine 400 bin liralık dava açtı. 15 Temmuz’da darbecilerin hedefi haline gelen TÜRKSAT da yargıya başvurdu. 162 darbeci hakkında tazminat davası açılarak TÜRKSAT'ın zararların karşılanması istendi.

# tbmm # msb # Milli Savunma Bakanlığı # türksat # fetö dava # tazminat davası