6-8 Ekim olaylarında neler yaşandı?

"6-8 Ekim Olayları" olarak bilinen terör eylemlerinde neler yaşandı, bu sürece nasıl gelindi? Ortalığı savaş alanına çeviren teröristler, önüne çıkan okulu yaktı, yıktı, vatandaşın evine ve malına zarar verdi. Ne yazık ki olaylarda 37 kişi yaşamını yitirdi, toplam 761 kişi de yaralandı.

6-8 Ekim olaylarında neler yaşandı?

Kamu kurumlarını, evleri, polis araçlarını taşladılar. Önüne gelen her yeri yağmalayıp yıktılar. Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illeri PKK ve HDP'nin çağrısıyla bu hale gelmişti. Onlarca kişi canından olmuştu.

IŞİD'ın Kobaniye yani Ayn el-Arab'a saldırımasını bahane eden sokak eylemlerinin arkasında Türkiye'nin terör koridoruna karşı adımları yatıyordu. Bu sokak eylemleri, derin yaralar açtı. Sonuçları ağır oldu.

İlk çağrı Kandil'den geldi. Ardından HDP'liler ekran karşısına geçti. 6 Ekim 2014'te "Halklarımıza Acil Çağrı" başlığıyla "AK Parti iktidarının Kobani'ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz." açıklaması yapıldı.

"6-8 Ekim Olayları" olarak bilinen şiddet eylemleri ortalığı savaş alanına çevirdi. Ülke genelinde 'Kobani' olayları olarak bilinen terör eylemlerinde HDP yöneticileri "sokağa çıkın" çağrılarını yaptı.Başta Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Van illerinde karışıklar çıkarıldı.

Olaylar 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerine sıçradı. Terör yandaşları yolları kesti, silah, molotof kokteyli, havai fişek, taş ve sopalarla kamu binalarına ve araçlarına, vatandaşların evlerine, iş yerlerine saldırılar düzenledi.

Terör olayları sonucu 37 vatandaş yaşamını yitirdi. Onlardan biri de Yasin Börü ve 3 arkadaşıydı. Kurban eti dağıtmaya çıktıklarında PKK'lıların hedefi oldular. Bıçaklanmış, yüksekten aşağı atılmış, yakılmış, arabayla üzerinden geçilmişti.

Ortaya çıkan bilanço korkunç boyutta ulaştı. 3 bin 777 mala zarar verildi, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığı ihlal edildi, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma yaşandı. 29 adam öldürmeye teşebbüs vakası da kayıtlara geçti.

13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçu işlendi. 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaş da yaralandı. Olaylarda 197 okul da yakıldı.

# pkk # ak parti # diyarbakır # hdp # ışid # mardin # batman # şırnak # van # yasin börü # Ayn elArab # 6 8 EKİM OLAYLARI