Erdoğan'dan yeni eyalet sistemi açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eyalet sistemi ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Erdoğan, "Birkaç gündür bir dedikodu var. Üniter yapı meselesi. Eyaletmiş, şuymuş, buymuş bizim gündemimizde olmadı, olmayacak" dedi.

Erdoğan'dan yeni eyalet sistemi açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin üniter yapısının en büyük savunucusu, en başta gelen müdafisi, daima şahsım başta olmak üzere biz olduk, biz olacağız. Eyaletmiş, federasyonmuş, şuymuş buymuş, hiçbiri bizim gündemimizde yoktur, olmayacaktır." dedi.

Kılıçraslan Şehir Meydanı'nda düzenlenen "Konya buluşması"nda yaptığı konuşmada, Üniter yapı meselesi ile ilgili birkaç gündür dedikodu yapıldığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye'nin üniter yapısının en büyük savunucusu, en başta gelen müdafisi, daima şahsım başta olmak üzere biz olduk, biz olacağız. Eyaletmiş, federasyonmuş, şuymuş buymuş, hiçbiri bizim gündemimizde yoktur, olmayacaktır. Bunların birçoğu zaten tarihtir, tarih olmuştur. Artık siyaset güncelleniyor, yönetim sistemleri güncelleniyor. Cumhuriyetimizi üniter yapısı içinde ilelebet payidar kılma konusundaki kararlılığımızı buradan bir kez daha tekrar ediyorum. Cumhurbaşkanlığı forsunda temsil edilen tüm devletlerimizle gurur duyuyoruz. Özellikle de Anadolu'daki ilk devletimiz Selçuklu ile cihan devleti Osmanlı ile ve şartların en zor olduğu dönemde kurduğumuz Cumhuriyetimizle iftihar ediyoruz.

Sesleniyorum, 'Bizi sen sevgisiz, susuz, havasız ve vatansız bırakma Allahım.' Böyle dua ediyoruz. Gençler, bu seçim sizin seçiminiz. 16 Nisan'dan sonra 18 yaşını bitirmiş her gencimiz, seçme hakkı ile birlikte seçilme hakkını da elde edecek. Hazır mısınız? Kılıçdaroğlu, hey gidi Kılıçdaroğlu, bak, gençler şu anda hazır, hazır. 2019'da hepsi arazideler evelallah. Birileri sizin bu hakkınıza engel olmak için çırpınıyor ama nafile."

​EYALETİ SAVUNMUŞTU

Erdoğan, 2013 yılında katıldığı bir televizyon programında da eyalet sistemine sıcak baktığının mesajını vermiş, Osmanlı'da bile Kürdistan diye bir eyalet olduğunu ifade etmişti.

Erdoğan, partisinin Akdeniz Bölgesi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda eyalet sistemiyle ilgili sözlerine muhalefetin tepki gösterdiğinin anımsatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Bunlar, tarihi filan bilmiyorlar. Bunların tarih bilinci yok. Şimdi 'cumhuriyete savaş açmak' derken, bir defa dünyaya şöyle bir bakalım. Dünyada gelişmiş güçlü ülkelere bakarsanız, bunların hiçbirinde eyalet korkusu diye, eyalet endişesi diye bir şey yoktur. Tam aksine eyalet yapılanmaları o güçlü ülkelerde çok daha süratle kalkınmayı getirir ve demokraside özellikle siyasi rekabeti getirir. Bu, güçlenme alametidir. Gelelim bizim kendi tarihimize.

Osmanlı'ya baktığımız zaman, o güçlü Osmanlı'da mesela çok daha enteresan Lazistan eyaleti var, Kürdistan Eyaleti var. İniyoruz güneye yine aynı şekilde eyalet sistemleri var. Niye Osmanlı güçlü ve oralarda hiç çekinmeden rahatlıkla bunları vermiş. Şimdi ben MHP'ye endişeyle bakıyorum. Haydi CHP'yi bu konuda farklı düşünürüm de. Ama MHP bir taraftan 'Osmanlı'nın devamıyız' diyecek veya 'Osmanlı'yız' diyecek. Öbür taraftan Osmanlı'nın bu devlet yapısındaki yaklaşım tarzını görmezlikten gelecek."

ulusalkanal.com.tr

# erdoğan # cumhurbaşkanı # eyalet