Üreticiler artan girdilerden şikayetçi: Hayvanlara ölmeyecekleri kadar yem veriyorlar

Hayvancılık sektöründe artan girdiler üreticiyi küçülmeye zorluyor. Üretim maliyetini çıkarmaya çalışan üretici hayvanlara ölmeyeceği kadar besliyor. Çoğu da besiciliği bırakmak zorunda kalıyor. Sektördeki küçülme önümüzdeki yıllarda ithalatın daha fazla önünü açabilir.

Üreticiler artan girdilerden şikayetçi: Hayvanlara ölmeyecekleri kadar yem veriyorlar

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Yaşanılan kur artışından dolayı yem fiyatları tavan yaptı. Hayvan besicileri ve üreticiler zor durumda

Hayvancılık sektöründe kullanılan yemlerin hammaddeleri büyük oranda ithal ediliyor. Bu sebeple döviz kurundaki dalgalanmalar da fiyatları etkiliyor.

Son yıllarda tarımsal üretimdeki girdi maliyetlerinin fahiş bir şekilde artışı ve kuraklık da yem fiyatlarının artmasının nedenleri arasında.

Girdi artışları hayvan besiciliği ve üretiminde ciddi sıkıntılara neden oluyor. Üretici hayvanları ölmeyeceği kadar besleyerek, günü kurtarmaya çalışıyor.

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde süt üretimi ve besicilik yapan Ramazan Gökler, maliyetini çıkarmadığı için, dişi koyunların ve ineklerin kesime gönderildiğini belirtti.

Küçükbaş hayvanda verilen devlet destekleri yapılan aşılamalar için kesiliyor. Üreticinin eline para geçmiyor. Büyükbaşta ise destekler veteriner masrafını dahi karşılamıyor.

Sektörde yaşanılan küçülme dışa bağımlılığın önünü de açıyor.

Hayvancılığın kar getiren bir iş olmaktan çıkması da, sektörü önümüzdeki dönemde sahipsiz bırakabilir.

Mera alanlarının gün geçtikçe azalıyor olması da hayvancılık sektörüne vurulan bir darbe.

# üretici # yem fiyatları # hayvanlar # yem