ABD ve PKK çalışmalarını sürdürüyor: Sincar'ı 2. Kandil yapmak istiyorlar

ABD ve PKK, Irak’ın Suriye sınırında yer alan Sincar bölgesine yaptığı yığınağı tahkim ediyor. Bağdat ile Erbil’in Sincar Anlaşması’na rağmen PKK’nın Sincar Dağı’na 20’den fazla yeni tünel kazdığı belirtiliyor. Sincar Belediye Başkanı Mahma Halil, PKK güçlerine karşı Bağdat hükümetinden destek istedi.

ABD ve PKK çalışmalarını sürdürüyor: Sincar'ı 2. Kandil yapmak istiyorlar

ABD ve PKK Irak Sincar'ı ikinci Kandil yapma çalışmalarını sürdürüyor.

ABD, Irak’ın Musul kentine bağlı Sincar Bölgesini Suriye’deki PKK/YPG güçlerinin tahkimat noktası konumuna taşımak istiyor. Bu kapsamda PKK, Sincar’daki faaliyetlerini artırdı. Terör örgünün 20’den fazla yeni tünel kazdığı belirtildi.

PKK/YPG tünelleri ABD özel kuvvetlerinde bunduğu Sincar Dağı’nda kazıyor. Yeni Şafak’ın haberine göre Suriye’de yönetici konumundaki teröristlerin aileleriyle birlikte Sincar merkezine taşındığı da belirtiliyor. Sincar Dağı’ndaki karargâhların birinin de sahra hastanesine çevrildiği kaydediliyor.

PKK’nın tünel kazmaya devam ettiğini Sincar Belediye Başkanı Mahma Halil de teyit ediyor. Halil, “bölgeyi yeni bir güvenli liman haline getiren tünelleri kazmaya devam ediyorlar” dedi. Bağdat ile Erbil’in Ekim 2020’de imzaladığı PKK’yı bölgeden çıkarmayı hedefleyen Sincar Anlaşması’nın etkisinin olmadığını belirten belediye başkanı, “Bağdat’taki federal hükümetten Sincar’ı korumasını istedik ancak bir sonuç alamadık” ifadelerini kullandı.

Sincar, Türkiye için kritik bir öneme sahip. ABD, terör koridoru için Irak’ın kuzeyi ile Suriye’nin kuzeyinin birleşmesini istiyor. Türkiye ise bu girişime Pençe harekatları ile karşı çıkıyor.

Sincar aynı zamanda açılacak Ova Köy Sınır Kapısı üzerinde bir nokta. Ne Türkiye ne de Irak Ortadoğu’ya açılan ticaret hattı üzerinde PKK/YPG varlığı istiyor.

Ayrıca PKK/YPG’nin yerleşmeye çalıştığı Sincar bölgesi Türkmen şehri Telafer’e 50 kilometre yakınlıkta. Bu yakınlık Türkmenlerin baskı altında olması anlamı taşıdığı için Türkiye, PKK’nın bölgede üslenmesini önleyici çalışmalar yürütüyor.

Amerika Birleşik Devletleri DEAŞ’ın Musul’u işgaliyle birlikte ilk iş olarak Sincar’a yerleşti. Sincar’daki iki operasyon merkezi bulunan ABD, Türkiye, İran, Irak, Suriye’yi birbirine bağlayan bölgede PKK/YPG’nin üslenmesi için yoğun çaba sarf ediyor.

# abd # türkiye # amerika # pkk # kandil # abd pkk # YPG # terör örgütü # Sincar # bağdat # erbil # pençe harekatı # sincar dağı