SMA'ya karşı köklü önlem: Yeni evli ve yeni doğanlarda SMA taraması zorunlu oluyor

Kesin bir tedavisi olmayan SMA hastalığının önlenmesine yönelik önemli bir adım atıldı. Evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılmasının zorunlu olacağı açıklandı. Çocuk, Kan ve Genetik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, kalıtsal hastalıklarla mücadelenin koruyucu hekimlik ve genetik bilim esasında ele alınmasını daha önce ekranlarımızdan da dile getirmişti. Kararı değerlendiren Canatan, bundan sonra atılması gereken adımlara dikkat çekti.

SMA'ya karşı köklü önlem: Yeni evli ve yeni doğanlarda SMA taraması zorunlu oluyor

SMA, Spinal Muskuler Atrofi… Dünyada çok nadir görülen bir hastalık. Hastalığının önlenmesine yönelik önemli bir adım atıldı. Evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılmasının zorunlu olacağı açıklandı. Bu uygulamanın tıpkı Talasemi gibi SMA hastalığının da ileride kontrol altına alınmasında etkili olması öngörülüyor.

Farklı tiplerdeki SMA hastalığı, bulgularda ve sonuçlarda farklılık gösteriyor. Çocuk, Kan ve Genetik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, genetik hastalıklarla mücadelenin koruyucu hekimlik kapsamında ele alınmasının gereğine dikkat çekmişti. Canatan, Ulusal Kanal’a konuştu.

Tanı ve tedavide genetik bilim esas. Canatan, evlilik öncesi ve rutin yeni doğan taramalarında takip eden süreci anlattı.

SMA hastalığının kesin bir tedavisi yok. Prof. Dr. Duran Canatan, SMA ile ilgili alınan tarama kararını değerlendirdi.

Canatan, talasemiden farklı olarak tarama ve tanı sürecini genetik merkezlerin yürütmesinin gereğini vurguladı.

# antalya # Spinal Muskuler Atrofi # SMA hastalığı # SMA # SMA tedavisi # Duran Canatan # genetik hastalık