USMER Türk dünyasını birleştirdi: 21. Yüzyılda Türk Dünyasında Dil, Edebiyat ve Kültür Sempozyumu düzenlendi

Ulusal Strateji Merkezi Türk dünyasını birleştirdi. USMER’in düzenlediği “21’inci Yüzyılda Türk Dünyasında Dil, Edebiyat ve Kültür Sempozyumu” çevrimiçi olarak başladı. Açılış konuşmasını USMER Genel Başkanı Şule Perinçek, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lemara Selendili yaptı. Konuşmalarda "ekonomik, güvenlik, kültürel işbirliklerini güçlendirmek adına ortak dil" geliştirme önerisi öne çıktı.

USMER Türk dünyasını birleştirdi: 21. Yüzyılda Türk Dünyasında Dil, Edebiyat ve Kültür Sempozyumu düzenlendi

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Tansev Kara

Türk dünyasını birleştirdiler. Dil, kültür ve edebiyatta iş birliklerinin önünü açtılar.

9 ülkeden 59 seçkin bilim insanının bildiri sunacağı “21’inci Yüzyılda Türk Dünyasında Dil, Edebiyat ve Kültür Sempozyumu başladı. 5 Aralık Pazar günü devam edecek çevrimiçi sempozyumun Düzenleme Kurulu’nda 13 ülkeden 19 bilim insanı yer aldı. Bilim Kurulu’nda Türk dünyasından 17 ülkeden 31 bilim insanı da çalışmalara ışık tuttu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırım, Bosna Hersek, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kosova, Azerbaycan, Moldova gibi ülkelerden bilim insanları sempozyuma katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını USMER Genel Başkanı Şule Perinçek, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lemara Selendili yaptı.

''TÜRK DEVLETLERİASYA UYGARLIĞININ ÖNCÜSÜDÜR''

Şule Perinçek konuşmasında, ''Atlantik çağının sonu geldi nefesi kesildi köhnedi. Türk devletleri, Asya uygarlığının yükselişinde öncü konumlarda olacaklardır. Binlerce yıllık çınarın dalları gibiyiz, tanışacağız. Tanışa tanışa üreteceğiz. Hepimiz Ergenekon demircisinin torunuyuz. Buluşa buluşa paylaşa paylaşa üreteceğiz.'' ifadelerini kullandı.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, ''Her şeyinizi kaybedebilirsiniz ama dilinizi kaybettiğinizi yok olursunuz. Millet olarak yaşayamazsınız. Türk milleti veya Türk dünyası bütün Avrasya’yı tarihin en eski dönemlerinden beri dolaşan bir ırmağa benzetilebilir. Türk devleti ve Türk milleti bugün coğrafyayı beslemiş dili mutfağı ile bütün coğrafyayı beslemiş. Türk dediğimiz kavramı küçümsememeliyiz. Bir Avrasya’yı beslemiş milletin adıdır Türk.'' dedi.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in onur konuğu olarak katıldığı sempozyumun ilk gününde 4 oturum yapıldı. İkinci gün ise 9 oturum düzenlenecek. Sempozyumda “Çağdaş Türk Yazı Dilleri”, “Türk Dünyasında Alfabe Değişimleri”, “Türk Dünyasında Edebiyat”, “Türk Dünyasında Mitoloji” konuları ele alınıyor. “Türk Dünyasında Birbirini Algılama- İmge/ İmaj”, “Türk Dünyasında Kültürel İşbirliği Olanakları” ve “Dünyada Türkoloji Merkezleri Ve Çalışmaları” gibi konular da masaya yatırılıyor.

Konuşmalarda "ekonomik, güvenlik, kültürel işbirliklerini güçlendirmek adına ortak dil" geliştirme önerileri gündeme geldi.

Şule Perinçek, ''Türkçe konuşan halkların ortak bir dil geliştirmeleri kaçınılmaz.'' dedi.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lemara Selendili, ''Ortak dil kabul etmişiz birbirimizden ayrı ortak sözleri almamız gerekir. Türk dünyasının ortak dili olsun Kırım, Özbekçesi hepsini birleştirip ortak güzel bir mucizeyi çıkarmak istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

DOĞU PERİNÇEK'TEN ORTAK DİL VURGUSU

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de sempozyumda yaptığı konuşmada, ''Türkiye'nin bu kadar gelişmiş olmasında kuşkusuz bir devlet dilinin olmasının payı var. Birbirimizle konuşacağımız ortak bir Türkçe de geliştirelim. Ama aynı zamanda tüm Türk dilleri de yaşasın ve zenginleşsin.'' ifadelerini kullandı.

Sempozyumda Türk Devletleri Teşkilatı’nın önemine de dikkat çekildi.

Prof. Dr. Gürer Gülsevin, ''12 Kasım’da çok güzel bir gelişme oldu. Devlet Başkanları Konseyi’nin adı Türk Devletleri Teşkilatı haline getirilerek bambaşka bir açılım yaratılmış oldu.'' dedi.

Doğu Perinçek, ''Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurulmasını bu bakımdan selamlıyoruz. Komşularımızla, halklarla bizi kaynaştıran bir girişim. Önümüzde geniş ufuklar var.'' açıklamasında bulundu.

# vatan partisi # Doğu Perinçek # iş birliği # türk dünyası # sempozyum # şule perinçek # türk devletleri # USMER # ulusal strateji merkezi # asya uygarlığı # türk dünyası ortak dil # Lemara Selendili