Uzlaşı sağlanamadı: Metal işçileri alanlara indi

Yüz binlerce metal işçisinin zam pazarlığında uzlaşı sağlanamayınca Türk Metal Sendikası alanlara indi. Sendika, Metal Sanayicileri Sendikası'nın Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa'daki bölge temsilciliklerine siyah çelenk bıraktı. İşverene ''uzattığımız eli sıkın'' diyen metal işçileri aksi takdirde üretimden gelen güçlerini kullanmaya hazır olduklarını bildirdi.

Uzlaşı sağlanamadı: Metal işçileri alanlara indi

Haber: Seda Akyüz-Dilek Doğan Kamera: Melik Nacar-Uğur Pideci

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesinde uzlaşı sağlanamadı. Yüz binlerce metal işçisinin 2021-2023 yıllarında alacağı zam pazarlığında işçinin yüzde 29,57'lik talebine işveren yüzde 12 ile karşılık verdi.

Dosyanın arabulucuya gitmesinin ardından Başkanlar Kurulu'nu toplayan Türk Metal Sendikası eylem kararı aldı.

Sendika, Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa'da MESS Genel Merkezi ile bölge temsilcilikleri önüne silah çelenk bıraktı. 20 Aralık Pazartesi gününden itibaren ise metal işçileri fazla mesaiye kalmayarak işvereni protesto edecek.

Ankara'da adres MESS Genel Merkezi oldu. Açıklamayı Türk Metal Sendikası Ankara 3 No'lu Şube Başkanı Nihat Zengin yaptı. Zengin, olumsuz yanıt aldıkça üretimden gelen gücü kullanacaklarını duyurdu:

- Bu sefer üretimdeki gücümüzden gelen sesimiz duyulacak. Mesela 20 Aralık'tan itibaren mesailer kalkacak. Bakalım o zaman kim üretecek. Durmayacağız, işyerlerinde eylemler başlayacak.

İstanbul'da da eş zamanlı bir eylem yapıldı. MESS'in Levent'te bulunan temsilciği önündeki açıklamayı Türk Metal Sendikası Gebze 1 No'lu Şube Başkanı Mustafa Teke okudu. İşverene seslenen Teke, ''dostça uyarıyoruz'' dedi:

- Bizi iyi dinleyin. Cefakâr Türk Metal üyesine, vefakâr metal emekçisine kulak verin. Alın terimizin karşılığını verin.

- Buraya kendimizi hatırlatmaya, zor günlerde kimin ürettiğini, salgında kimin işyerlerine sahip çıktığını hatırlatmaya geldik.

- İşyerlerinde hissedilen gerilim huzursuzluğa dönüşmeden, gelin, uzattığımız eli sıkın. Yoksa biz hazırız. Hakkımızı alan kadar mücadele etmeye kararlıyız. Bu buluşma, MESS'e yaptığımız bir uyarıdır. Eğer bu uyarımızı dikkate almazlarsa, bizi yine duymazdan gelirlerse, sesimizi biraz daha yükselteceğiz.

Türk Metal Sendikası'nın İzmir'deki MESS önünde yaptığı eyleme Vatan Partisi İzmir İşçi Sendika Bürosu da destek verdi.

# bursa # izmir # istanbul # ankara # zam # Sanayi # metal işçileri # Türk Metal Sen # mess # mesai