ABD'den Asya'ya düşmanlık zirvesi: ''Demokrasi Zirvesi''ne Türkiye, Çin ve Rusya davet edilmedi

Hegemonyası gerileyen ABD, Avrasya'nın yükselişini engellemek için "Demokrasi Zirvesi" düzenliyor. 110 ülke ve birçok kurum davet edildi. Ancak "Otoriter devlet" olarak nitelenen Türkiye, Çin ve Rusya davet edilmedi. Zirvede, Asya ülkeleri düşman olarak sınıflandırılıyor. Çin Halk Cumhuriyeti Biden Zirvesi'ne tepki gösterdi.

ABD'den Asya'ya düşmanlık zirvesi: ''Demokrasi Zirvesi''ne Türkiye, Çin ve Rusya davet edilmedi

Haber: Ufuk Tuğlu

110 ülke ve birçok kurumun davetlisi olduğu zirveye Türkiye, Çin ve Rusya davet edilmedi. ABD müttefik arama telaşına düştü.

Hegemonyası gerileyen ABD, Avrasya'nın yükselişini engellemek için "Demokrasi Zirvesi" düzenliyor. Zirve 9-10 Aralık'ta yapılacak. ABD Başkanı Joe Biden, davet ettiği ülkelerin devlet başkanları ile çevrim içi etkinliklere imza atacak.

Ancak "Otoriter devlet" olarak nitelenen Türkiye, Çin ve Rusya davet edilmedi. Zirvede, Asya ülkeleri düşman olarak sınıflandırılıyor.

Zirvede 3 ana konu üzerine odaklanılacak. Otoriterliğe karşı savunma, yolsuzlukla mücadele ve insan haklarına saygıyı teşvik etmek konuları konuşulacak.

ABD'nin Türkiye, Rusya ve Çin'in yükselen gücüne karşı kendi müttefiklerini yanında tutma çabası olarak görünen "Demokrasi Zirvesi", ABD'nin çırpınışları olarak değerlendiriliyor.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Cheng Weihua, "Demokrasi Zirvesi"nin ülkeleri bölme taktiği olduğunu belirtti. ABD’nin demokrasiyi silah olarak kullandığını söyleyen Cheng, “Çin zirveye çağrılsaydı katılmazdı” ifadelerini kullandı.

"ABD BÖLME TAKTİĞİ UYGULUYOR"

ABD’nin bu zirveden amaçlarından birinin ABD'de yaşanan olumsuzlukları örtmek olduğunu vurgulayan Cheng, ABD'de insan hakları ve demokrasinin giderek kötüleştiğini belirtti:

- Kendisini demokrasinin lideri göstermeye çalışıyor. Otoriterliğe karşı demokrasi hikayesi satıyor. Bir ülkede demokrasi olup olmadığına o ülkenin insanları karar verir. Başka ülkeler karışamaz. Çince bir söz vardır. Ayakkabının olup olmadığını sadece giyen bilir. ABD ülkeleri bölme taktiği uyguluyor.

Cheng ayrıca, "Demokrasi ruhu ülkelerin iç işlerine karışmayı, uluslararası hegemonyayı savunuyorsa o demokrasi değildir. ABD dünyayı ideolojik olarak cepheleştirme taktiği izliyor." ifadelerini kullandı.

# abd # türkiye # rusya # çin # asya # abd çin # joe biden # Avrasya # zirve # abd türkiye # Atlantik # ABD Başkanı Joe Biden # abd rusya # Demokrasi Zirvesi # Cheng Weihua