Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısında da uzlaşı çıkmadı

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısında da uzlaşı çıkmadı. İşveren tarafı asgari ücretin 3 bin 100 olmasını önerdi. İşçiyi temsil eden Türk-İş ise asgari ücretin en az 3 bin 900 lira olması gerektiğini açıkladı. Kesin karar son toplantıya kaldı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısında da uzlaşı çıkmadı

Haber: Seda Akyüz - Kamera: Uğur Pideci

Milyonlarca emekçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde 3. tur tamamlandı.

İşverenin ev sahipliğinde yapılan toplantıda bir çalışanın bir aylık geçim maliyeti hesaplandı.

Çalışma Bakanlığı, Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu üyelerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu yıl bir ilke imza attı. Her yıl Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verileri komisyon bu yıl kendi hesapladı.

Hacettepe Üniversitesi’nden alınan besin tablosu kalemlerine göre, ortaya çıkan rakamı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder açıkladı:

- Parametreleri esas alarak belirli hesaplar yaptık. Bu 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında, eski formüle göre hesapladığımız zaman değişiyor.

Nurcan Önder, ortalama olarak ortaya çıkan bu rakama işçi ve işveren taraflarından ise itiraz geldiğini belirtti:

- TİSK bu rakamı ortalama 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. Türk-iş bu rakamı, 3 bin 567 lirayı, 'ben daha farklı besin kaynakları ürünleri tercih ederim, bu da 3 bin 900'ün altına düşmez' diyor.

Pazarlıkta gelinen noktayı kabul edilebilir olmadığını söyleyen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, üst üste yapılan zamlara işaret etti. Bir işçinin bir aylık geçim maliyetinin en az 3 bin 900 lirayı bulduğunu söyleyen Irgat, taleplerinin bu rakamın da üzerinde olduğunu vurguladı.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise işçilerin enflasyona ezdirilmeyeceği bir ücretin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Diğer yandan işçi ve işveren tarafların mutabakata vardığı maddeler de oldu.

Asgari ücret maratonunda gözler şimdi son toplantıya çevrildi. Taraflar, 4’üncü toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapacak. Toplantının ardından 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti Çalışma Bakanı Vedat Bilgin duyuracak.

# zam # Asgari ücret # işçi # türk iş # asgari ücret tespit komisyonu # emek # asgari ücret zammı # asgari # işveren # TİSK # Emek cephesi