DSÖ'den korkutan Omikron uyarısı: ''Omikron varyantı benzeri görülmemiş bir hızla yayılıyor''

Dünya Sağlık Örgütü Kovid-19'un yeni mutasyonu olan Omikron varyantının benzeri görülmemiş bir hızla yayıldığını açıkladı. DSÖ varyantın şimdiye kadar 77 ülkede görüldüğünü de doğruladı.

DSÖ'den korkutan Omikron uyarısı: ''Omikron varyantı benzeri görülmemiş bir hızla yayılıyor''

Koronavirüs'ün son mutasyonu olan Omikron varyantının görüldüğü ülkelerin sayısı hızla artıyor. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, Omikron'nun benzeri görülmemiş bir hızla yayıldığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında son verileri açıkladı. Şimdiye kadar 77 ülkede Omikron vakası tespit edildiğini söyleyen Ghebreyesus, "Henüz tespit edilmemiş olsa bile muhtemelen çoğu ülkede mevcut. Omikron, daha önce hiçbir mutasyonda görmediğimiz bir hızla yayılıyor" dedi.

"Bu virüsü şu ana kadar hafife aldık." diyen Ghebreyesus, "Omikron daha az ciddi hastalığa neden olsa bile, çok sayıda vaka, hazırlıksız sağlık sistemlerini bir kez daha bunaltabilir" uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, aşı uygulamalarındaki eşitsizliği de eleştirdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün desteklediği küresel aşı paylaşım programı Covax'ın aşı stoğu son aylarda arttı. Ancak Hindistan, ülkesindeki vaka artışı sırasında aşı ihracatını askıya almış, bunun sonucunda on milyonlarca doz aşı eksikliği yaşanmıştı. Yetkililer aynı durumun tekrarlanmasından endişe ediyor. Daha yoksul ülkelerde ise yüksek risk altında olduğu halde henüz tek bir doz aşı bile alamayan çok sayıda insan var.

İlk doz aşı bekleyenlerin çokluğuna dikkat çeken Ghebreyesus, "Ağır hastalık veya ölüm riski düşük olan gruplara üçüncü doz aşıları vermek, arz kısıtlamaları nedeniyle hala birincil dozlarını bekleyen yüksek risk altındakilerin hayatlarını tehlikeye atıyor" dedi.

"SEMPTOMLARIN HAFİF OLMASI SALGININ BİTECEĞİ ANLAMINA GELMİYOR"

Endişe verici bir açıklama da Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan tarafından yapıldı. Ryan, Omikron semptomlarının hafif olmasının salgının biteceği anlamına gelmediğini söyledi. "Omicron varyantının baskın varyant olması durumunda salgının erken biteceği"ne dair soruyu yanıtlayan Ryan, "Bence bunun doğrudan cevabı, hayır (salgın bitmeyecek)" dedi.

Omicron varyantının "zirve yapmasına" sadece "haftalar kaldığını" söyleyen Ryan, hükümetlerin ve diğer kurumların, çabalarını "iki, üç ve dört" kat artırması gerektiğini iddia etti.

# dünya sağlık örgütü # aşı # BioNTech # sinovac # dsö # sinovac biontech # omicron varyantı nedir # DSÖ Omicron varyantı açıklaması # Dünya Sağlık Örgütü Omicron varyantı açıklaması # omicron corona # omicron dsö # omicron dünya sağlık örgütü # omicron görülen ülkeler # omicron nedir # omicron haberleri # omicron hastalığı # omicron türkiye # omicron varyantı belirtileri # omicron belirtileri # Omicron varyantı # DSÖ Ghebreyesus # Dünya Sağlık Örgütü omicron # DSÖ açıklama # omicron covid # Dünya Sağlık Örgütü Omicron varyantı # Ghebreyesus # Dünya Sağlık Örgütü Ghebreyesus