BAE'den ABD'ye F-35 resti: ''BAE silah anlaşmalarından çekilecek'' iddiası

Birleşik Arap Emirlikleri’nin, F-35 anlaşmasından çekileceği iddia edildi. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kullanım koşullarını gerekçe göstererek F-35 ve diğer silah anlaşmalarından çekileceğini ABD’ye ilettiğini yazdı.

BAE'den ABD'ye F-35 resti: ''BAE silah anlaşmalarından çekilecek'' iddiası

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Amerika Birleşik Devletleriyle yaptığı F-35 ve diğer silah anlaşmalarından çekileceği iddia edildi.

İddiayı Amerikan Wall Street Journal gazetesi gündeme taşıdı. Gazetenin ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, Abu Dabi yönetimi, 23 milyar dolarlık F-35 ve SİHA anlaşmasından çekileceğini Washington’a iletti. Geri çekilme nedeni olarak da, Amerikan tarafının koyduğu ağır güvenlik gereksinimleri gösterildi.

Birleşik Arap Emirlikleri, 23 milyar dolarlık silah anlaşması kapsamında, F-35 savaş uçaklarının yanı sıra Reaper insansız hava araçları ve bazı başka gelişmiş silahlar satın alacaktı.

Birleşik Arap Emirliklerinin Çin ile yakınlaşmasından rahatsız olan ABD, teknolojik ürünlerinin Çin casusluğundan koruma gerekçesiyle anlaşmada bazı güvenlik dayatmalarında bulunmuştu.

Wall Street Journal’in haberinde BAE’li kaynakların açıklamalarına da yer verildi. Habere göre, BAE'li bir yetkili "güvenlik koşulları, egemen operasyonlar konusundaki kısıtlamalar ve maliyet hesaplamaları, ABD’den silah alımlarının yeninden değerlendirilmesini gerektirdi. Bu bilgilendirmenin, Washington ile Abu Dabi arasındaki yüksek düzeyli stratejik diyalog toplantısının öncesinde gelmesi dikkati çekti.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby,16 Aralık'ta BAE'li savunma yetkilileri ile yapacakları görüşmede konunun ayrıntılı olarak ele alınacağını söyledi.

# Birleşik Arap Emirlikleri # washington # BAE # john kirby # ABD Savunma Bakanlığı # Wall Street Journal # Wall Street Journal gazetesi # Reaper