Üretim tarihi kalıntılara takıldı: Üreticiler araziden çıkarılmak isteniyor

Aydın Didim’e bağlı Balat Mahallesinde köylünün devletten üretim için kiraladığı tarım arazilerini terk etmeleri isteniyor. Nedeni ise arazilerin altında yatan tarihi kalıntılar. Yüz yıllardır tarihle iç içe üretim yaptıklarını söyleyen Balat Mahalle Muhtarı Ali Konya "üretim sahalarımız elimizden alınmasın" dedi.

Üretim tarihi kalıntılara takıldı: Üreticiler araziden çıkarılmak isteniyor

Haber- Kamera: Özgür Doğu Saymaz

Aydın’ın Didim ilçesi, Balat Mahallesi'nin tarihi Hititlere kadar dayanıyor.

Antik kent Hitit kaynaklarında Milliavana, Roma döneminde ise Miletos adını alıyor. Günümüzde “Milet Antik Kenti” olarak bilinen tarihi yer Balat Mahallesi ile iç içe.

Balat Köylüsü Antik Kentin gölgesinde üretim yapıyor. Fakat son dönemde çiftçi dertli. Toprağın altındaki tarihi eserler Turizm Bakanlığı'na göre üretim için engel. Yani köylü üretim yaptığı araziden tarihi kalıntılar nedeniyle çıkarılmak isteniyor. İhtar yazıları çiftçilere ulaştı.

Balat Mahalle Muhtarı Ali Konya bölgenin özelliklerini Ulusal Kanal'a anlattı. Tarihi yapıların arasından üretimin yapılan çok sayıda arazi var. Muhtar Ali Konya, tarihi kalıntılara zarar vermeden üretim yapmaya devam etmek istediklerini söyledi.

Bölge’de buğday pamuk ve zeytin başlıca üretim kalemlerinden. Yetiştirilen zeytin aynı zaman ihraç ediliyor. Ali Konya "üretime devam edelim devletimize katkımız sürsün" dedi.

# aydın # üretici # üretim # Tarım # Didim