Safranbolu dünya markası oldu

Karabük'ün Safranbolu ilçesi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdiğinden bu yana bir dünya markası oldu. Tarihi yapılarıyla ünlü ilçe, 27 yıldır dünyanın her yerinden ziyaretçi ağırlıyor.

Safranbolu dünya markası oldu

Karabük'ün Safranbolu ilçesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınışının 27'nci yılını kutluyor.

Listeye girdikten sonra dünya markası olmayı başaran ilçe, Türkiye'de korunması gereken 50 bin kültür ve tabiat varlığının Bin 125'ini bünyesinde barındırıyor.

18'inci yüzyıldan 20'inci yüzyıla kadar yapılmış tarihi konakların bulunduğu ilçenin kaderi, adeta "dünya mirası" olmasıyla değişti. Karabük Valisi Fuat Gürel turist sayısının zamanla arttığını söyledi.

Safranbolu, tarihi yapıları korumadaki başarısı nedeniyle "Korumanın başkenti" unvanıyla da anılıyor.

İlçede Osmanlı döneminden kalan han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanı sıra, anıtsal eserler de restore edildi. Araştırmacı-yazar Aytekin Aytekin, ilçenin miras listesindeki benzersiz özelliğini anlattı.

Kaybolmak üzere olan el sanatlarının da canlandırıldığı Safranbolu, dünyanın "en iyi korunan ilk 20 kenti" arasında yer alıyor.

# osmanlı # karabük # safranbolu # turizm # karabük safranbolu # unesco dünya mirası listesi # Safranbolu UNESCO # Fuat Gürel