Plastik doğayı ve insanı tehdit ediyor

Günlük hayatımızın her alanında sıkça kullandığımız plastikler, toprağa, suya ve havaya karışarak toplum sağlığını tehdit ediyor. Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, tek kullanımlık plastiklerden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Gündoğdu, “Hint Keneviri bitkisinden plastiğe alternatif, zararsız biyolojik ürünler elde edilebilir.” dedi.

Plastik doğayı ve insanı tehdit ediyor

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Günlük hayatın her alanına yayılan plastik kullanımı, büyük riskleri de beraberinde getiriyor. Doğaya atılan plastikler ayrışarak, mikroplastiğe dönüşüyor.

Tatlı su ve denizel ekosistemlerdeki plastik kirliliği, doğayı ve insan hayatını tehdit ediyor.

Plastiklerin içinde bulunan kimyasallar canlılarda, cinsiyet ve büyüme hormonlarının bozulmasına ve de otizmden kansere varana kadar birçok hastalığa sebep oluyor.

2018 yılında yapılan araştırma göre, Mersin Körfezi’nde yağmurlardan önce kilometrekarede 700 bin adet olan mikro plastik sayısı, sonbahar yağmurlarıyla kilometrekarede 12 Milyon adedi geçiyor.

Yapılan araştırmalar denizlerde bulunan balıkların ciddi oranda mikro plastiğe maruz kaldığını gösteriyor.

Midye tüketimi noktasında da uzmanlar uyarıyor.

Tuzda da durum farklı değil. Türkiye’de bulunan 16 büyük tuz markasında araştırma yapıldı. Günlük yaşantımızda kullandığımız tuzların içinde de ciddi oranda mikro plastik olduğu ortaya konuldu.

PLASTİĞE DOĞAL ALTERNATİF HİNT KENEVİRİ

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, plastik kullanımını azaltmak için, tek kullanımlık plastiklerin günlük hayatımızdan çıkarılması gerektiğini belirtti.

Özellikle tarımsal üretimde kullanılan plastiklerin sebze ve meyvelerle sofralarımıza taşındığını söyleyen Gündoğdu, plastiğe alternatif olarak Hint Kenevirine dikkat çekti.

# tehdit # Deniz # otizm # balık # doğa # plastik # Kimyasal # Çukurova Üniversitesi # Mikroplastik # su ürünleri fakültesi # Sedat Gündoğdu # hormon # mikroplastik zararları