MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar: ''Bu açıklama TÜSİAD'ı istifalara götürür''

MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar, Ulusal Kanal ekranlarında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yeni ekonomi paketi hakkıdna değerlendirmelerde bulunan Erol Yarar, TÜSİAD'ın tepki çeken açıklamasına da değindi. TÜSİAD'ın çok yanlış ve utanacağı bir hareket yaptığını ifade eden Yarar, ''Bu açıklama TÜSİAD'ı istifalara götürür'' dedi.

MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar: ''Bu açıklama TÜSİAD'ı istifalara götürür''

Ulusal Kanal'da yayınlanan Haber Merkezi programına, MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar konuk oldu.

Ekonomideki yeni önlem paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erol Yarar, üretim ve istihdama dayalı yeni ekonomi programının başarısız olacağı yönünde açıklamada yapan TÜSİAD'a da tepki gösterdi.

TÜSİAD'dan yeni ekonomi modeli ile ilgili yapılan açıklamada, yeni iktisadi tercihlerin güvensizlik ve istikrarsızlık oluşturduğunu öne sürülmüş, ''Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli'' açıklamalarına yer verilmişti.

''BU AÇIKLAMA TÜSİAD'I İSTİFALARA GÖTÜRÜR''

Yeni ekonomik paket ve alınan önlemlerle ilgili Erol Yarar şu ifadeleri kullandı:

- İktisat ilmi sürekli çözüm üretme sanatıdır. Yeterli diye bir şey yoktur, her gün yeni koşullar getirir.

- TÜSİAD'ın 'Genel kabul görmüş iktisat kuralları'', ''İktisatta böyle şeyler yoktur'' vesaire gibi açıklamaları deli zırvası bir şey. Kim söyledi, TÜSİAD adına kim kaleme aldı bu yazıyı onu da bilmiyoruz.

- İktisat ilmi sürekli adaptasyon istediği için, yeterli değil, zamanında bir hançer vurulmuştur. Bir hastalık seyri gibidir. Bazı şeyleri iyi seyretmeniz lazım. Baktınız ki kontrolden gidiyor ciddi müdahale yapmanız lazım. Piyasanın reaksiyonlarını görmeniz lazım.

- Erken ve geçten ziyade, ''Bu müdahale yerinde midir?'' konusunu sormak lazım. Bu müdahale yerinde olmuştur. Adeta her şeyini satıp döviz bürosuna bozdurmak isteyen ve bu hale getirilen bir vatandaşa yanlış yolda olduğunu Türk Lirası'na güvenmesi gerektiğini ifade eden bir uygulama olmuştur.

- Paranın kendi değeri yok, onun değerini itibar belirliyor. Merkez Bankası da hükümetler de bu itibarın belli kesimler tarafından törpülendiğini gördüğü zaman müdahale ederler. Çünkü bu iktisadın artık genel seyri içinden çıkmış demektir. Bunu tekrar rayına getirmek lazım. Onun için bu bir raya getirme hareketidir.

- Türkiye pandemiye rağmen dünyadaki çok az gelişen ülkeler içerisindedir. Borçlanma dengeleri, iktisadi piyasanın hareketliliği bunlarda temel göstergelerde hiçbir sorun yokken manipülatif davranışlara adeta bir sille vurmak gerekir. Yoksa vatandaş çok zarar görür.

- Bu gereksiz bir yükselmeydi dövizdeki. Türkiye'nin hiçbir makro göstergesinde bu yükselişi meşru kılacak bir gelişme yoktu. Böyle bir gelişme yokken Türk parası neden değer kaybetmeye başladı? Belirli çevreler bunu tetiklediler. Hükümet tetikçilere karşı önlem aldı. Bu güven tazelemedir, güveni tekrardan tesis etmektir, vatandaşa ciddi bir mesajdır. Alınan kararın doğru olduğu vatandaş tarafından anlaşıldı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan almış olduğu kararla, Türk Milleti'nin iktisadi sembolü olan parasının değerini her şekilde muhafaza edeceklerini kararlılıkla açıklamıştır.

''BU AÇIKLAMA TÜSİAD'I İSTİFALARA GÖTÜRÜR''

Erol Yarar, TÜSİAD tarafından Türkiye'nin yeni ekonomi modeline yönelik tepki açıklamasını da değerlendirdi. Yarar, açıklamanın TÜSİAD'da istifalara neden olabileceğini ifade etti.

Yarar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- TÜSİAD için bu açıklama gerçekten utanacağı, ''Keşke yapmasaydık'' diyeceği bir açıklama olarak tarihe geçti. Çünkü hem içerik olarak hükümeti yönlendirme yönünde, iktisadi çözümler üretme yönünde hiçbir içerik yokken, tamamen siyasi söylemlerle aşağılayıcı, iktisadi ilimine uymayan açıklamalar yapıyorsunuz. Ne demek yani, ''Siz bu işi bilmiyorsunuz'' demek. Bunlar siyasi yorumlar hiç kimseye yardım etmez. ''Sen bu işi bilmiyorsun'' demek bir insana yardım etmez, onu aşağılamak demektir. ''Sen şöyle yapsan iyi olur'' demek yapıcı bir şeydir.

- İçinde hiçbir reçete yok. Tamamen aşağılayıcı, küçümseyici ve siyasi bir yorum var. Dolayısıyla sayın Cumhurbaşkanımızın böyle bir iş adamı derneğinden, köklü bir iş adamı derneğinden beklenmeyen bir siyasi açıklamaya karşı tabii ki siyasi büyük bir tepki gösterdi, ''Siz iş adamısınız, haddinizi bilin, yapacaksanız ne yapmamız gerektiğini söyleyin, öneriniz varsa elinizin altına alın gelin'' dedi.

- Aklında, fikrinde, istişaresinde bu memlekete faydalı olacak bilgiler içeren insanlar böyle bildirilerle hükümeti sıkıştırmak yerine önerilerle gidip görüşürler.

- TÜSİAD, çok yanlış bir hareket yapmıştır, utanacağı bir hareket yapmıştır. Bu içerik de maalesef çok kötüdür. Mesela ne diyor? ''Bu program amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir.''' Nereden biliyorsun bunun netleştiğini? Senin bu sözün 48 saat geçmeden yanlış çıktı. Bu metni kim yazdıysa hakikaten bir siyasetçi yazmış bunu.

- Bunu ben TÜSİAD'cıların yazdığına da inanmıyorum. TÜSİAD'ın içinde bir kesim yazmış olabilir. Hükümetle hesabı olan bir kesim yazmış olabilir. Tahmin ediyorum TÜSİAD'ın yarısından fazlasının böyle bir metne itiraz eder, ''Siz napıyorsunuz ya? Bizi nasıl kötü duruma sokacak bir şey söylüyorsunuz'' der.

- Bu açıklama TÜSİAD'ı istifalara götürür. Aklı olan bir iş adamı niye orada dursun? Akıl sahibi bir insan, ''Ben böyle bir yapının içinde kalamam kardeşim'' der. Biz de MÜSİAD olarak açıklama yaptık aynı gün. Destekleyici ve dolara bağlı, endeksli bir yükselmeyi Türkiye'nin başarısızlığı olarak gösteren bir metni kınadığımızı ifade ettik. Böyle bir metin kınanır.

- Dünyada çok büyük bir enflasyon meselesi var, dünya çalkalanıyor. Türkiye devleti bu ortam içerisinde dahi gelişmeyi başarmış nadir devletlerin içinde. Sen buna teşekkür etmiyorsun. TÜSİAD'ın hükümetten ve milletten özür dilemesini beklerim.

# ekonomi # ulusal kanal # ekonomi haberleri # ekonomi gündemi # müsiad # Erol Yarar # haber merkezi