RTÜK'ten Exxen, Netflix ve FOX'a ceza

RTÜK, Türk toplumunun genel ahlak kavramına uymayan dizi, film ve programlarla ilgi toplantı yaptı. Dijital içerik platformu Exxen'deki bir programa, Netflix'deki bir filme ve FOX TV'deki bir diziye idari para cezası ve katalogdan kaldırma cezası verildi.

RTÜK'ten Exxen, Netflix ve FOX'a ceza

Toplumun genel ahlak yapısını bozan yayınlarla ilgili RTÜK harekete geçti. İzleyiciden gelen şikayetler üzerine toplantı yapıldı. Dijital içerik platformları da toplantıda ele alındı.

Televizyoncu Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu Exxen’in ''Konuşanlar'' programı RTÜK toplantısında masaya yatırıldı.

Programdaki ifadeleri değerlendiren RTÜK, Türk toplumunun temeli olan ailenin fertlerinin de dâhil edildiği ve cinsiyetçi unsurlar da içeren çok sayıdaki küfür ve argo kelimelerin ekranlara yansıtıldığını tespit etti. Yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu için Exxen’e idari para cezası verildi.

Üst Kurul Üyeleri, 6112 sayılı Kanunu hatırlattı. Yayınlarda ''Dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez.'' hükümlerinin ihlal edildiği ifade edildi.

Netflix’te yayınlanan İspanyol yapımı bir film de RTÜK'ün radarına takıldı.Söz konusu filmin ''eşcinselliğin, ensest ilişkilerin ve çiftler arası eş değiştirmenin yoğun olarak işlendiği bir kurgu üzerine inşa edildiği'' belirlendi.

Bu durumun toplumun manevi değerlerine ve genel ahlaka aykırı olduğu belirtilerek Netflix’e idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası verildi.

FOX’da yayınlanan ''Yasak Elma'' dizisi hakkında hazırlanan uzman raporu da Üst Kurulun masasındaydı.

Üst kurul, dizinin ''Türk toplumunun genel ahlak kavramı ve millî-manevi değerleriyle bağdaşmayacak çeşitli ifadelerin izleyicilere aktarıldığını'' iddiasıyla FOX TV’ye idari para cezası verdi.

# netflix # ceza # rtük # kanun # Yasak Elma # Fox # exxen # eşcinsellik # ensest # konuşanlar