Vergi ve harçlara yeni yıl zammı

Yeni yıla sayılı günler kala vergi ve harç ücretlerine zam yapıldı. Özel iletişim vergisi yüzde 36, emlak vergisi yüzde 18 oranında arttırıldı. Öte yandan dövizdeki sert düşüşün ardından akaryakıt zammı durduruldu. Enerji sektörünün temsilcileri, kurdaki düşüşün akaryakıt fiyatlarına olumlu yansıyacağını belirtiyor.

Vergi ve harçlara yeni yıl zammı

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte özel iletişim vergisi, motorlu taşıt vergisi ve emlak vergisinde artışa gidildi. 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak güncel tarife, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu kapsamda, Özel İletişim Vergisi yüzde 36.20, emlak vergisi de yüzde 18.10 oranında arttırıldı.

Artışla birlikte 2022 yılında özel iletişim vergisi tutarı 117 lira olacak.

Motorlu Taşıtlar Vergisinde ise daha önce zam oranı yüzde 36.20 olarak belirlenmişti, bu oran yeniden düzenlenerek yüzde 25’e indirildi. Böylelikle, 2022 yılında değeri 70 bin 600 lirayı aşmayan bir yaşındaki bir araç için ödenecek vergi tutarı bin 313 lira oldu.

Yeni yılla birlikte değerli kağıt ücretlerinde de artış yapıldı. 1 Ocak itibariyle pasaport defteri 225 lira, kimlik değiştirme 37.50 lira ve sürücü belgesi harcı 280 liraya yükselecek.

DÜŞEN KUR ZAMMI İPTAL ETTİRDİ

Öte yandan dövizdeki sert düşüş, akaryakıt fiyatlarına olumlu yansıdı. Benzin, motorin ve LPG'ye 21 Aralık’tan itibaren yansıyacak zam iptal edildi.

Enerji sektörü temsilcileri, kurda başlayan gerileme nedeniyle akaryakıt fiyatlarında düşüş yaşanacağını belirtiyor. EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, “akaryakıt fiyatlarına kısa zamanda yansıyacak ciddi düşüş bekliyoruz." açıklaması yaparken, Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, düşüşün yüzde 15'lere ulaşabileceğini belirtti.

# vergi # benzin # zam # motorin # LPG # emlak vergisi # harç # epgis # akaryakıt zammı # özel iletişim vergisi # Fesih Aktaş