Stokçulukla mücadelede kamu vurgusu

Kurdaki düşüşle birlikte, hükümetten ve iş dünyasından gelen 'zamları geri çekme' çağrıları henüz karşılık bulmadı. "Türkiye Hızlı Tüketim Malları Peraendeciliği Sektör Ön Raporu'na göre gıda pazarına dört şirket hakim. Stokçuluğa ve fahiş fiyata karşı cezai önlemlerin yanı sıra kamu, özel şirketleri dengeleyen, stokçuluğa ve keyfi zamları engelleyen rol oynamalı vurgusu yapılıyor. Çözümde kritik olan 5 madde yer alıyor.

Stokçulukla mücadelede kamu vurgusu

Türkiye'nin gündeminde düşen döviz kurlarından sonra etiketlerdeki fahiş fiyatlar ve buna neden olduğu söylenen stokçuluk var.

Stokçulukla mücadele ile ilgili peş peşe açıklamalar geliyor. En son Ticaret Bakanı Mehmet Muş stokçuluk yapan ve fiyatları indirmeyenlere hukuki çerçevede en ağır cezaların vereceğiz çıkışı yaptı.

Vatandaşın etiketlerdeki indirim beklentisi sürerken sektördeki durumu 'Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör Ön Raporu" gözler önüne serdi. Rapora göre gıda piyasasına dört şirket hakim ve bu şirketler piyasanın yüzde 50'sini kontrol ediyor.

Stokçuluk ve fırsatçılığa karşı çözümde ise 5 kritik madde var. Bunlardan ilki üretimden rafta satışa kadar tüm süreçlerin içine kamunun dahil olması ve tarım kredi marketlerin bin yaygınlaştırılması.

İkinci başlıkta ise tarımda üretimi daha etkin ve doğru olarak destekleyen ve teşvik eden Yeni Tarım Politikaları programı açıklanması yer alıyor.

Bir diğer adımda Türkiye Varlık Fonu aracılığıyla mevcut büyük gıda şirketlerinden hisseler alınmalı, gerekirse ortaklıklara gidilmeli.

Türkiye Varlık Fonu veya başka kurumlar vasıtasıyla orta ve küçük ölçekli şirketler satın alınarak ve tek çatı altında birleştirilerek perakende ve toptan gıda pazarında etkin bir pazar payına ulaştırılması da kritik önemde.

Stokçuluk ve fahiş fiyata çözümlerden biri de Üretimden rafta satışa kadar tüm süreçlerin içinde kamunun müdahil olması. ‘Dikey bütünleşik yapı’ olarak adlandırılan süreçte kamunun hem üretim hem de satış tarafında yer alması bu sektörde tekelin kırılmasında ve fiyatların kontrolünde etkili olacağı öngörülüyor.

# Kamu # rapor # mehmet muş # Türkiye Varlık Fonu # çözüm # Fahiş fiyat # stokçuluk # fırsatçılık # stokçulukla mücadele