Stokçuluğa karşı kanun teklifi Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda kabul edildi

Stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılmasını içeren torba kanun teklifi, Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda kabul edildi. Haftaya Genel Kurul’da görüşülecek 8 maddelik teklif ile cezanın üst sınırı 2 milyon liraya çıkarılacak.

Stokçuluğa karşı kanun teklifi Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda kabul edildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın stokçulukla ilgili mesajlarının ardından cezaların üst sınırını artıran kanun teklifiMeclis'teki komisyonlarda kabul edildi.

Fahiş fiyat uygulayanlar ve stokçuluk yapanlara ilişkin düzenlemeleri içeren torba kanun teklifi Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda kabul edildi. 8 maddelik kanun teklifiyle birlikte 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu’nda değişiklik yapılacak.

Haftaya Genel Kurul’da görüşülecek teklifle stokçuluk yapan, fahiş fiyat uygulayan üretici, tedarikçi ve perakendecilere yönelik para cezaları artırılacak. Alt limit 50 bin liradan 500 bin liraya, üst limit ise 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar yükselecek.

Teklifle Denizcilik İşletmeleri ve Demiryolları’na ait limanlarda da düzenlemeye gidilecek. Limanların 30-39 yıl arasında olan sözleşme süreleri 49 yıla kadar uzatılabilecek.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında 30 Haziran 2021'den sonra işletmeye girecek kapasite artışları, yerli katkı fiyatından yararlanacak. Kapatılan ETİBANK, Türkiye Elektrik Kurumu ve Türkiye Elektrik İletim AŞ yönelik düzenleme de yapılacak. Özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinde tapuda tescil edilen ve bu tescil sırasında geçmişte harç, döner sermaye gibi hizmet bedelleri ödenmiş olan mülkiyet ve tesislerin faaliyet alanlarına göre TEİAŞ veya Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye devri, mükerrer harç ile döner sermaye gibi hizmet bedeli ödenmeden sağlanacak.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında da teklifle değişiklik yapılacak.

Teklifin hedefine ilişkin Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız'dan değerlendirme geldi. Komisyonda konuşan Altunyaldız, teklifle ürün tedarik zincirini aksatan faaliyetlerin engellenmesinin amaçlandığını belirtti.

Meclis'teki muhalefet ise limanlara ilişkin düzenleme üzerinden özelleştirme eleştirisi yaptı. Muhalefetin limanların satılacağı yönündeki iddiasına AK Parti İstanbul Milletvekili İffet Polat’tan yanıt geldi. Polat, “Birçok milletvekilimiz, limanların ileride Birleşik Arap Emirlikleri'ne, Katar'a peşkeş çekileceğine dair niyet okuyuculuğu dile getiriyor. Bunu doğru bulmuyorum” dedi.

# erdoğan # tbmm # meclis # kanun teklifi # stokçuluk # erdoğan stokçuluk # Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu