2021 pamuk üreticisinin altın yılı oldu

Türkiye'de bu yıl, 480 bin hektar alanda 850 bin ton lif pamuk üretimi yapıldı. Tekstil ve hazır giyim sanayindeki yerli pamuk oranı 11 kat arttı. Üreticiler maliyet artışı ve kuraklık riskine rağmen 2022 yılından ümitli. Ancak bazı önlemler alınması isteniyor. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, hükümete yapılan önerileri Ulusal Kanal’a anlattı.

2021 pamuk üreticisinin altın yılı oldu

Haber: Ufuk Akkaya - Kamera: Özgür Doğu Saymaz

Pamuk üreticilerinin yüzü, 2021 yılında maliyet artışı ve kuraklık risklerine rağmen güldü. Bu yıl 480 bin hektar alanda pamuk üretimi yapıldı. Yüksek verim ve fiyat üreticiyi memnun etti.

Bu yıl tekstil sanayinin ihtiyacı olan 1 milyon 650 bin ton lif pamuğun 850 bin tonu yerli pamuktan karşılandı. 2023 yılı projeksiyonlarında Türk tekstil sektörünün 2,5 milyon ton lif pamuk tüketmesi öngörülüyor. Ulusal Pamuk Konseyi, ekilebilir alanların tamamında üretimin yapılması için hükümetin destek ve teşvikleri 3 yıllık olarak açıklanmasını istiyor.

BEYAZ ALTIN ÜRETİCİLERİ 2022’DEN UMUTLU

2022’de 550 bin hektar alanda pamuk üretimi yapılması bekliyor. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın ortak planlamasıyla ekim alanının 600 bin hektara çıkabileceğini düşünüyor.

ULUSAL PAMUK KONSEYİ’NİN 2022 TALEPLERİ

Türkiye’nin lisanslı depo kapasitesi yetersiz. Bu nedenle pamuk üreticileri Ticaret Bakanlığı’ndan kapasite artışı istiyor. Bir diğer talep ise gübre fiyatlarının sübvanse edilmesi.

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, 2022 yılı pamuk üretiminin verimli geçmesi için hükümete bir dizi öneriler yaptı.

# maliyet # çiftçi # üretim # pamuk # Tarım # kuraklık # Hazır Giyim # ticaret bakanlığı # pamuk üreticisi # Bertan Balçık # Tarım ve Ormancılık Bakanlığı