Rusya-ABD arasında Ukrayna diplomasisi: Biden yaptırımla tehdit etti, Putin ilişkiler kopar uyarısı yaptı

Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Biden, Ukrayna sorununu görüştü. Biden’ın tehdidine karşılık Putin, olası bir yaptırımda Rusya-ABD ilişkilerinin tamamen kopabileceği uyarısı yaptı.

Rusya-ABD arasında Ukrayna diplomasisi: Biden yaptırımla tehdit etti, Putin ilişkiler kopar uyarısı yaptı

Haber: Ufuk Tuğlu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Ukrayna konusunda son bir ay içinde ikinci kez telefonla görüştü.

Biden görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği iddiasını yineledi, Moskova’yı yaptırımla tehdit etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, "Başkan Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi durumunda ABD ile müttefiklerinin kararlı bir şekilde karşılık vereceğini açıkça dile getirdi" ifadesi kullanıldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise, Biden’a, yaptırımların Rusya-ABD ilişkilerini tamamen kopabileceği uyarısı yaptı.

Putin’in siyasi danışmanlarından Yuri Uşakov, görüşmede, Moskova’nın batıdan istediği güvenlik garantilerine odaklandığını belirtti. Rusya'nın, ABD ile NATO'ya güvenlik garantileriyle ilgili teklifleri içeren 2 anlaşma taslağı ilettiğini anımsatan Uşakov, "Amerikan tarafının, Rusya'nın endişelerinin özünü anlama arzusu göstermesi önemlidir" dedi.

Rusya ile ABD arasında Ukrayna konusunda 10 Ocak’ta Cenevre’de yüksek düzeyli görüşmeler yapılacak. Görüşmelere Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ile ABD’li mevkidaşı Wendy Sherman liderlik edecek.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de NATO-Rusya Konseyini 12 Ocak'ta toplanmaya çağırmıştı.

# abd # rusya # Ukrayna # nato # Birleşmiş milletler # Putin Biden # rusya abd ilişkileri # stoltenberg # Cenevre # Wendy Sherman # Sergey Ryabkov # Putin Biden görüşmesi