Limon ağaçları sökülmeye başladı: Plansız üretim ve ihracat yasağı limon üreticisini vurdu

Adana’da plansız üretim ve geçen yılki ihracat yasağından dolayı limonlar dalında kaldı. Bahçede 20 kuruşa dahi alıcı bulmadı. Kazanamayan üretici ağaçlarını sökmeye başladı.

Limon ağaçları sökülmeye başladı: Plansız üretim ve ihracat yasağı limon üreticisini vurdu

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Türkiye’nin narenciyeüretiminin yüzde 30’unu karşılayan Adana’da plansızlık ve ihracat yasağı çiftçiyi mağdur etti. Mayer ve Enterdonat cinsi limonlar dalında kaldı. Kazanamayan üretici ağaçlarını sökmeye başladı.

Geçen sene üretim fazlası olmasına rağmen, limonların iç piyasaya yetmeyeceği gerekçesiyle ihracatı yapılamadı, birçok limon pazarı kaybedildi. Kazanamayan üretici ağaçlarını sökmeye başladı.

İhracat yasağının yanı sıra mayer ve enterdonat cinsi limon üretimi plansız bir şekilde arttı. Narenciye üreticisi Mustafa Yıldız, bölgesel planlamanın önemine dikkat çekti.

BİRİNCİ KALİTE LİMON BAHÇEDE 20-30 KURUŞ

Eylül ayında kimi üretici maliyetinin çok altında limonunu sattı. Şu anda bahçeden 1’nci kalite limonlar 20-30 kuruşa dahi alıcı bulamazken, vatandaşa marketlerde ıskarta limonlar 5-6 liradan satılıyor. Üreticiler bu duruma tepkili.

Limonda dönüm maliyeti 4500 lira. Ürününü satamadığı için borç batağında olan üretici hükümetten yardım istiyor.

Üretime devam eden üreticilerse işçi maliyetlerinden dolayı limonları toplatamadı. Limonların dalında kalması verimi etkilediği için önümüzdeki sene maalesef rekolte düşecek.

# adana # ihracat # üretim # adana haberleri # Narenciye # limon # limon ihracatı # limon üretimi