Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev: ''Devletin bütünlüğüne ve vatandaşlarımıza yönelik saldırıdır''

Kazakistan sokaklarındaki şiddet olayları ile ilgili Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'den açıklama geldi. "Bu, devletin bütünlüğünü zedelemektir ve en önemlisi vatandaşlarımıza yönelik bir saldırıdır" diyen Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü göreve çağırdı. Olayların yatıştırılması için Rus barış gücü Kazakistan'a gitti. Türk Devletleri Teşkilatı da "Kazakistan'a destek vermeye hazırız." açıklaması yaptı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev: ''Devletin bütünlüğüne ve vatandaşlarımıza yönelik saldırıdır''

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak’tan itibaren LPG'ye yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestolar şiddete dönüştü.

Başkent Nursultan, Mangistau ve Almatı'da geçerli olan olağanüstü hal uygulaması da ülke geneline genişletildi.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev devam eden olaylar ilgili açıklama yaptı. "Bu, devletin bütünlüğünü zedelemektir ve en önemlisi vatandaşlarımıza yönelik bir saldırıdır' diyen Tokayev, Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü göreve çağırdı.

Olaylara ilişkin açıklama yapan Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly de ülkesindeki dış müdahaleye dikkat çekti. Saparbekuly, "Olaylarda iç ve dış unsurların katkısı var. Bunlar Cumhurbaşkanımız tarafından da net olarak açıklandı" dedi.

Kolektif Güvenlik Konseyi başkanlığını yürüten Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'dan "Barış gücünü sınırlı bir süre için bu ülkeye göndermeye karar verdik açıklaması" geldi.

Olayların yatıştırılması için davet ile Rus barış gücü de Kazakistan'a gitti. Rus hava indirme birlikleri Kazakistan'da "barış koruma gücü" olarak görevine başladı.

Kazakistan'a gönderilen Kolektif barış güçlerinin görevleri, devlet ve orduya ait tesislerin korunması ile asayiş güçlerine yardım etmek olacak. Protestoculara müdahale etmeyecek.

Türk Devletleri Teşkilatı da şiddet olaylarına karşı Kazakistan'a destek açıklaması yaptı:

- Kazak yetkililerin barışçıl bir şekilde gerginliğin giderilmesi, düzen ve sükunetin yeniden tesis edilmesi kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz. Kazakistan hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.

Bir açıklama da Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım'dan geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yıldırım, "Türk Devletleri Teşkilatı Aksakalları olarak kardeş Kazakistan ile güçlü dayanışmamızı belirtmek isteriz." ifadelerini kullandı. Ülkede hayatın normale dönmesi için her türlü katkıya hazır olduklarını belirtti.

# saldırı # Ermenistan # kışkırtma # provokasyon # Kasım Cömert Tokayev # almatı # nursultan # Türk Devletleri Teşkilatı # tokayev # Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev # Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü # Abzal Saparbekuly