2021'e Türk sporcular damgasını vurdu

2021 yılında Türkiye sporda birçok başarıya imza attı. Madalya, şampiyonluk ve üstün başarı haberleri göğsümüzü kabarttı. Kovid-19 salgını nedeniyle bir yıl ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat oyunlarında milli sporcularımızın elde ettiği madalyalar 2021 yılına damga vurdu. İşte 2021 yılındaki Türkiye'nin spor başarıları...

2021'e Türk sporcular damgasını vurdu

Türkiye 2021 yılında büyük sportif başarılara imza attı. Yıl boyunca başarı, madalya ve şampiyonluk haberleri peş peşe geldi.

Kovid-19 nedeniyle sporcular için zor bir yıl olmasına rağmen Türkiye’nin en fazla madalya aldığı olimpiyat Tokyo 2020 oldu. Kadın sporcularımızın beş madalya kazandığı olimpiyatta Türkiye toplamda 13 madalya başarısı gösterdi.

6 şubatta Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu, 2001- 2020 yıllarını kapsayan dönemde FIFA kokartlı Türk hakemi Cüneyt Çakır’ı 21. yüzyılın en iyi ikinci hakemi seçti.

20 Şubat’ta A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2022 Avrupa Şampiyonası Elemeleri D Grubu’nda Hırvatistan ve Hollanda ile birlikte grubu ilk üç sırada tamamlayarak, FIBA 2022 Avrupa Şampiyonası’na (EuroBasket 2022) katılma hakkı kazandı.

26 Şubat tarihinde Yusuf Yazıcı, UEFA Avrupa Ligi'nde attığı 7 golle bu organizasyonda bir sezonda en çok gol atan Türk futbolcu oldu.

13 Mart’ta Fransa'nın Nantes kentinde düzenlenen VIRTUS Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nı 13 madalya ile tamamlayan Türkiye, 32 puanla Avrupa şampiyonu oldu. Milli sporcu Esra Bayrak ise şampiyonanın en iyi kadın atleti seçildi.

Tarihler 21 Nisan'ı gösterdiğinde Türkiye, Polonya’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda 3 altın, 4 gümüş ve 1 bronz ile toplamda 8 madalya kazandı.

Yine 21 Nisan’da Olimpiyat şampiyonu milli güreşçi Taha Akgül, Rus rakibi Sergei Kozyrev'i yenerek 8. Avrupa şampiyonluğunu elde etti. Böylece Akgül , Avrupa güreş tarihinde serbest stilde en fazla şampiyon olan güreşçi unvanının da sahibi oldu.

Mayıs ayında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Aerobik Jimnastik Dünya Şampiyonası yapıldı. 28 Mayıs tarihinde de milli sporcu Ayşe Begüm Onbaşı, altın madalya kazandı.

30 Mayısta ise THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde Barcelona'yı 86-81 mağlup eden Anadolu Efes, Avrupa kupalarında 25 yıl sonra ikinci şampiyonluğunu elde etti. Lacivert-beyazlılar, basketbolda Türkiye'ye 10. Avrupa kupasını kazandırdı.

Takvim yaprakları 30 Temmuz’u gösterdiğinde Türkiye, kadınlarda ilk kez katıldığı boks branşında Busenaz Sürmeneli ile altın madalya kazandı ve Türkiye’nin olimpiyat tarihindeki ilk şampiyon boksörü oldu.

Olimpiyatlarda bir ilk de 31 Temmuz’da yaşandı. Okçulukta 22 yaşındaki sporcumuz Mete Gazoz, finalde İtalyan rakibi Nespoli’yi mağlup ederek altın madalyaya uzandı ve olimpiyat tarihimizdeki ilk okçuluk madalyasını getirdi.

2 Ağustos’ta 5 madalya kazanan Grekoromen Milli Takımı da Avrupa ikincisi olmaya hak kazandı. 130 kiloda Avrupa şampiyonluğuna uzanan Rıza Kayaalp, toplamda 10 şampiyonlukla en fazla Avrupa şampiyonu olan Türk sporcu unvanını elde etti.

Milli güreşçi Yasemin Adar da aldığı bronz madalyayla Türkiye'ye kadınlarda güreşte ilk madalyayı getiren sporcu olarak tarihe geçti.

3 Ağustos tarihinde Milli jimnastikçi Ferhat Arıcan, Tokyo 2020'de paralel barda bronz madalya kazanarak Türkiye'ye jimnastik tarihindeki ilk olimpiyat madalyasını getirdi.

Karate ’de ise Erkekler kumite -67 kiloda Eray Şamdan gümüş madalya, Kumite +75 kiloda Uğur Aktaş, katada Ali Sofuoğlu ve kadınlar kumite -61 kiloda Merve Çoban bronz madalyanın sahibi oldu.

7 Ağustosta Buse Naz Çakıroğlu ise sinek siklette gümüş madalya kazandı.

Filenin sultanları 24 Ağustos'ta Hollanda'yı 3-0 yenerek Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nda bronz madalya sahibi oldu

Türkiye 27 Ağustos’ta Halterde 55 kiloda Besra Duman’la bronz madalya sevinci yaşadı.

28 Ağustos'ta ise Judoda erkekler 60 kiloda Recep Çiftçi, kadınlar 57 kiloda ise Zeynep Çelik bronz madalya aldı.

29 Ağustosta Londra 2012’den sonra ikinci kez Olimpiyatlara katılan Filenin sultanları, ilk defa çeyrek finale çıkma başarısı gösterdi.

30 Ağustosta Abdullah Öztürk, masa tenisinde erkekler sınıf 4 kategorisinde altın madalya elde etti. Türkiye’nin Tokyo’daki en başarılı branşı da 4 madalyayla masa tenisi oldu.

30 Ağustos'taki bir diğer önemli başarı ise 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları yüzmede kadınlar 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde Sevilay Öztürk, bronz madalya alarak Türkiye’ye bu branşta tarihinin ilk madalyasını kazandırdı.

2 Eylülde Tekvandoda kadınlar K44 sınıfı 49 kiloda Meryem Çavdar gümüş, erkekler K44 sınıfı 61 kiloda da Mahmut Bozteke bronz madalyayı boynuna taktı.

5 Eylül tarihinde Rio 2016’da altın madalya elde eden Türkiye 2020 Tokyo Paralimpik Olimpiyatlarında Golbol Kadın Milli Takımı unvanını koruyarak üst üste ikinci kez paralimpik şampiyonu oldu.

Ve 19 Eylül de Ampute Futbol Milli Takımımız, Avrupa Şampiyonası'nın finalinde İspanya'yı 6-0 yenerek üst üste ikinci kez şampiyon oldu.

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Dünya Superbike Şampiyonası'nda (WorldSBK) Endonezya'daki ilk yarışta 2021 sezonunun şampiyonluğunu ilan etti. 33 yıllık organizasyonda şampiyon olan ilk Türk sporcu olarak adını tarihe yazdırdı.

9 Aralık tarihinde ise Galatasaray , UEFA Avrupa liginde E grubunu 3’er galibiyet ve beraberlik sonucu topladığı 12 puanla namağlup lider bitirdi.

2021’in Son ayında ise Uluslararası Voleybol Federasyonu Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası finalinde, İtalyan rakibini 3-2 yenen Vakıfbank, 4. kez şampiyon oldu.

# spor # türkiye # futbol # türk # şampiyonluk # basketbol # karate # olimpiyat # madalya # masa tenisi # tokyo olimpiyatları