Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Siyaset ve ekonominin ağırlığı Asya'ya kayıyor"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, siyasetin ve ekonominin ağırlığının Asya'ya kaydığını söyledi. "Bütüncül bir anlayışla Asya'ya tekrar dönmemiz gerekiyor" dedi. Kazakistan’daki gelişmeleri değerlendiren Çavuşoğlu, Türkiye ve Türk Devletleri Teşkilatı olarak, Kazakistan’a her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Siyaset ve ekonominin ağırlığı Asya'ya kayıyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Ankara İl Başkanlığı’nın Antalya’daki kampında yaptığı konuşmada, Asya vurgusu yaptı.

Batı blokunun görülmemiş bölünmeler yaşadığını belirten Çavuşoğlu, siyaset ve ekonominin ağırlığının Asya'ya kaydığını vurguladı:

- Ekonomi alanı da bu siyasi dönüşümden etkileniyor. Salgınla birlikte dönüşüm daha hızlandı. Dünyanın ekonomik ve siyasi ağırlık merkezi Asya'ya kayıyor. Bazılarına göre 140 kilometre hızla bu ağırlık, batı'dan doğu'ya kayıyor. Öte yandan, son 30 yıldır dünyada üretimin itici gücü olan Çin ile Batı sermayesi arasındaki balayı bitti. Korumacı zihniyet tekrar güçleniyor.

Çavuşoğlu, benzer bir siyasi dönüşümün Afrika kıtasında da yaşandığını belirtti. Rusya ve Türkiye’nin Afrika’da artan etkinliğine dikkati çekti:

- Avrasya kıtasında da rekabetin giderek attığını görüyoruz. Bizi de Afrika'daki etkinliğimiz sayesinde rakip olarak gören, buradaki etkinliğimizi azaltmak isteyen ülkeler tam tersine son zamanlarda 'ikili istişarelerimize Afrika'yı da ekleyelim' demeye başladı. Bunların başında Fransa geliyor. Türkiye'nin de Afrika'da önemli bir aktör olduğu artık seven sevmeyen herkes tarafından kabul edilmeye başlandı.

Kazakistan’daki gelişmeleri de değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, “Kazakistan’ın istikrarı için her türlü desteğe hazırız” mesajı verdi:

- Türk dünyasının geleceği bizim derdimiz. Bunu tüm dünya Karabağ zaferinde gördü. Kazakistan’daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız, Türk devletleri teşkilatının dönem başkanı olarak Kazakistan cumhurbaşkanı başta olmak üzere üye ülkelerin devlet başkanlarıyla görüştü. Ben de dışişleri bakanlarıyla görüştüm. Temennimiz bir an önce Kazakistan'ın istikrara, huzura, barışa kavuşması. Bunun için Türkiye olarak, Türk devletleri teşkilatı olarak her türlü desteği vereceğiz.

# afrika # asya # çavuşoğlu # kazakistan # Avrasya # siyaset # yeniden asya