Brüksel'deki NATO-Rusya görüşmesi: NATO-Rusya Konseyi sonrası sert açıklamalar geldi

2 yıl aradan sonra Ukrayna gerilimi konusunda ilk kez toplanan NATO-Rusya Konseyi tartışmalı bitti. NATO Rusya'nın taleplerini reddederken Rusya'dan "İlişkiler bu şekilde devam edemez" açıklaması geldi. Rus yetkililer NATO'nun Rusya açısından kabul edilemez riskler yarattığını belirtti. Bir toplantı da bugün Viyana'da yapılacak.

Brüksel'deki NATO-Rusya görüşmesi: NATO-Rusya Konseyi sonrası sert açıklamalar geldi

Ukrayna-Rusya hattındaki gerilimi düşürmek için Brüksel'deki NATO karargahında yapılan Rusya-NATO görüşmesi sona erdi.

Brüksel'deki NATO Ana Karargahında düzenlenen toplantıya Rusya'yı temsilen katılan Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko toplantı sonrasında sert açıklamalar yaptı.

''NATO RUSYA AÇISINDAN KABUL EDİLEMEZ RİSKLER YARATIYOR''

NATO'nun çeşitli konulardaki tutumunun Moskova açısından kabul edilemez olduğunu belirten Gruşko, Rusya'nın önerilerini nasıl hayata geçireceği ya da neden hayata geçiremeyeceğiyle ilgili NATO'dan yazılı yanıtlar beklediklerini söyledi.

NATO'nun tarihinin savaş ve askeri müdahalelerden ibaret olduğunu söyleyen Rus yetkili, İttifak'ı Rusya'nın ilerlemesini durdurmaya çalışmak ve tüm alanlarda üstünlüğü kazanmaya çalışmakla suçladı. NATO'nun Rusya açısından kabul edilemez riskler yarattığını söyleyen Gruşko, ilişkilerin bu şekilde devam edemeyeceğini ve bir çıkış yolu bulunmasını istediklerini belirtti.

Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin de, Rusya'nın gerilimi yatıştırmaya, iki taraf arasında olay ve çatışmaları önlemeye yönelik önerilerinin NATO tarafından önemsenmediğini ifade etti.

"RUSYA UKRAYNA'YA SALDIRIRSA BÜYÜK BEDEL ÖDER"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yaptığı açıklamada "Rusya Ukrayna'ya saldırırsa büyük bedel öder" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, "Rusya'nın askeri güçleri Gürcistan, Ukrayna ve Moldova'da. Bu birlikler ülkelerin rızası olmadan konuşlandı. NATO bugün Rusya'ya askerlerini çekme çağrısını yeniledi." açıklaması yaptı.

Rusya'nın ABD ve NATO'dan talepleri ve Avrupa'nın güvenliği de masaya yatırıldı. NATO-Rusya Konseyinden, taraflar arasındaki gerilimi yatıştıracak sonuçlar çıkmadı.

BİR TOPLANTI DA VİYANA'DA OLACAK

Bir toplantı da bugün Viyana'da yapılacak. Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı Daimi Konseyi Toplantısı'nda yine aynı konular ele alınacak.

# rusya # Ukrayna # Moldova # nato # brüksel # askeri müdahale # Gürcistan # aleksandr gruşko # Aleksandr Fomin # nato rusya açıklamalar