Sedef Kabaş neden gözaltına alındı?

Sedef Kabaş, CHP'li Engin Özkoç ve Aykut Erdoğdu ile beraber katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli sözleri nedeniyle gözaltına alındı. İşte Kabaş'ın gözaltına alınmasına neden olan konuşması ve Kabaş'a gelen tepkiler...

Sedef Kabaş neden gözaltına alındı?

Sedef Kabaş, TELE 1 ekranlarındaki bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren sözler sarf etti.

Kabaş, katıldığı programda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik şu sözleri söyledi:

- Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur.

Birçok izleyici tarafından tepki gören bu sözlerin ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, TELE 1 yayın kuruluşu için inceleme kararı aldıklarını açıkladı:

- TELE 1 yayın kuruluşunda, Sedef Kabaş’ın Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan kabul edilmesi asla mümkün olmayan sözlerine ilişkin inceleme kararı alınmıştır. Konu ilk Üst Kurul toplantısında Kurul gündemine getirilecektir. Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun inceleme kararının ardında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Kabaş'a "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, 22 Ocak, saat 02.00 civarında Kabaş’ın Sarıyer’deki evine giderek gözaltına aldı.

Gözaltı işlemi uygulayan ekipler, savcılığın ifadesinin alınması yönünde verdiği talimat üzerine Kabaş'ı emniyete götürdü.

Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz, konuya ilişkin sosyal medya hesabından Sedef Kabaş'ın ifadesinin alınmaya başladığını belirtti. Poyraz, Kabaş'ın öğleden sonra Çağlayan'daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na götürüleceğini aktardı.

Kabaş'ın sarf ettiği sözlere ilişkin tepkiler ise devam ediyor.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, siyasetin de muhalefetin de gazeteciliğin de bir ahlakı olduğuna dikkat çekti. Altun yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

- Bu ahlakı bu ülkeye çok görenler, kendilerine saygıları olmayan zavallılardır. Bir sözde gazeteci, nefret saçmak dışında bir hedefi olmayan bir televizyon kanalında arsızca sayın Cumhurbaşkanımıza hakaret ediyor. Bu arsızlığı, bu ahlaksızlığı en sert şekilde kınıyorum. Bu yapılan, sadece ahlaksızlık da değildir, siyaset, muhalefet ve gazetecilik adına aynı zamanda sorumsuzluktur.

''Hakaret bir hak, bir özgürlük değil, bir suçtur. '' diyen Altun, şu değerlendirmede bulundu:

- Bu ahlaksızlık ve sorumsuzluk karşısında demokrasi ve hakkaniyet namına sesimizi yükseltmeliyiz. Üzülerek görüyoruz ki ülkemizde marjinal bir kesim günden güne radikalleşiyor, radikalleştikçe kamusal alanda öfke nöbetleri geçiriyor. Bu unsurlar her platformda seri yalanlar söyleyip, gazetecilik adı altında ucuz dedikodular yapıyor, hakaretler ediyorlar. Hakaret bir hak, bir özgürlük değil, bir suçtur. İfade özgürlüğü adı altında bu ülkeye yıllardır büyük hizmetler yapan Cumhurbaşkanımıza hakaret etmek kimsenin haddi değildir. Siyasi kabiliyetsizlik radikalizmle, çözümsüzlük hakaretle, bilgisizlik dedikoduyla aşılmaz.

Cumhurbaşkanına ve makamına yapılan hakaretleri şiddetle kınadığını belirten Altun, şöyle devam etti:

- Cumhurbaşkanlığı makamının onuru, milletimizin onurudur. Cumhurbaşkanlığı makamı, bu milletin iradesini temsil eder. Milli iradeye saldırmak ancak hadsizlerin yapacağı bir iştir. Cumhurbaşkanımıza ve makamına yapılan galiz hakaretleri bir kez daha şiddetle kınıyorum.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

- Cumhurbaşkanımızın şahsına ve Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik hakaret dolu sözler, söyleyenin zavallı ve müptezel halini ortaya koymuştur. Bu aziz millet, hadsizlere inat Cumhurbaşkanımıza da onun makamına da sahip çıkmaya devam edecek.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

- Gazeteci sıfatı taşıyan Sedef Kabaş'ın bir televizyon kanalında Cumhurbaşkanlığı makamını aşağılık sözlerle hedef alması muhalefet değil, ahlaksızlık ve pespayeliktir. Bu ahlaksızlığı lanetliyoruz. Milletin oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanımıza, devletimizin başına bu çirkin üslupla hitap, millete ve milli iradeye hakarettir. Bu ahlaksızlığı mahkûm ediyoruz. Bu aşağılık davranışla hukuki ve siyasi olarak en güçlü şekilde mücadele edeceğiz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şems-i Tebrizi'nın "İnsanı hayvandan ayırt eden edeptir" sözüne dikkat çekerek şunları söyledi:

- Edebini, insanlığını kaybetmişler, sıra sıra dizilmiş, debelendikleri haset ve hakaret çukurundan Milletin Adamı'na edepsiz laflar etmişler. Sedef, edepsiz, yanında oturup arkasına sığınanlar daha edepsiz.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan bu çirkin sözleri lanetle kınadığını ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti:

- Milletimizin oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanımızı hedef alan, edepten nasipsiz, çirkin sözleri lanetliyorum. Haset ve nefretten doğan bu hadsiz ve hukuksuz ifadeler, milletin vicdanında ve adalet önünde hak ettiği karşılığı bulacaktır.

Olaya ilişkin vatandaşlar ve basın çalışanları da sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiriyorlar. Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük, ''Hukuken gereken hesap sorulmalı'' şeklinde bir açıklama yaptı.

# istanbul # türkiye # erdoğan # açıklama # sosyal medya # cumhurbaşkanlığı # mücadele # ocak # Tele 1 # sedef kabaş