Vergi ve ekonomi teklifi Meclis'te

Meclis'e vergi ve ekonomiye yönelik düzenlemeleri içeren yeni bir torba kanun teklifi sunuldu. Teklifle banka ve döviz büroları için uygulanan kurumlar vergisi oranı, yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Maaşı asgari ücretten düşük olan muhtarların maaşları da asgari ücrete eşitlenecek.

Vergi ve ekonomi teklifi Meclis'te

Ekonomiye yönelik yeni düzenlemeler gelecek. Kurumlar vergisi artırılacak.

Ak Parti, Meclis’e vergi ve ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren 39 maddelik torba kanun teklifi sundu.

Teklif Genel Kurul’da kabul edilirse banka ve döviz büroları için uygulanan kurumlar vergisi oranları, yüzde 20’den 25’e çıkarılacak. Uygulama, elektronik ödeme ve para kuruluşları, varlık yönetim şirketleri, sigorta ve ikili sigorta ile emeklilik şirketlerinin 2022 yılı kurum kazançları için de geçerli olacak. Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilecek.

Vatan Partisi, bankalardan bir defaya mahsus vergi alınıp tarıma aktarılmasını önermişti.

Teklife göre asgari ücretin altında olan muhtar maaşı kalmayacak. Teklifle vergi kaçakçılığı suçlarına yönelik olarak da “Etkin pişmanlık” benzeri bir düzenleme getirilecek. Kaçakçılık suçları da zincirleme suç kapsamına alınarak, cezai yaptırımı artırılacak.

Finans şirketinin şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olanlara adli para cezası ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilecek. 2/B alanlarında bulunan taşınmazlar ile Hazineye ait tarım arazilerinin satışı da düzenlenecek. Verilen süre içinde başvuru yapmayanların başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılacak.

# vergi # ak parti # ekonomi # meclis # Vatan # kanun # Tarım # Partisi # teklif # uygulama # torba kanun teklifi