Ulusal Kanal’a Konuştu! Türk-Rus dostluğunun Değerine Dikkat Çekti

Tarihi-askeri konularda üretimler yapan Rusya Devlet Sanatçısı Alexander Samsonov’un eserleri, Antalya’da sanatseverlerle buluştu. Grekov Askeri Ressamlar Stüdyosu’nun önemli temsilcilerinden olan Samsonov, Türk Milletinin kurtuluştan kuruluşa giden mücadelesini ve 100 yıllık gururu tuvale yansıttı.

 Ulusal Kanal’a konuşan sanatçı, Türk-Rus dostluğunun değerine dikkat çekti.

Tarihi dirilten adam, Cumhuriyetin 100’üncü yılına Avrasya renklerini taşıdı. Rusya Devlet Sanatçısı Alexander Samsonov’un eşsiz yapıtları Antalya’da sanatseverlerle buluştu.

Bu anlamlı sergiye, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı’na bağlı Antalya Kültür Sanat ev sahipliği yapıyor.

Grekov Askeri Ressamlar Stüdyosu’nun önemli temsilcilerinden Alexander Samsonov, Türk ulusunun var oluş hikâyesini, savaş meydanlarını ve cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan bayram coşkusunu tuvale aktardı. Türk Milletinin kurtuluştan kuruluşa giden mücadelesi ve 100 yıllık gurur, her tabloda yeniden canlanıyor.

- Bu tablolardan alınacak ders, kurtuluş için verilen mücadeleler, yaşanan zorluklar, dökülen kanlar… bilinç süzgecinden geçerek, gelecek nesilleri hangi görevlerin beklediğini de çiziyor önümüze. Bağımsızlığı koruması, cumhuriyete sahip çıkmasının gereğini hatırlatıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı kutlu olsun. Ve bizim tabirimizle savaşsız bir açık gökyüzü olsun. Savaşlar tablolarda kalsın.

 Hem panorama hem de askeri resim sanatında dünyanın sayılı ressamlarından olan Samsonov, eserlerini tarih bilinci ile donatıyor. Her eser özenli bir tarihi, antropolojik ve kültürel alan ve belge çalışması gerektiriyor.

Sanatçı, insanların ruhunu dev tuvallere yansıtıyor. Kurtuluş savaşının kızılca günlerini milim milim resmediyor. Tıpkı bir roman gibi.

Samsanov, Batı’nın, sanat ve spor alanında Rusya’ya dönük uyguladığı yaptırımları eleştirdi.

- Aynı şekilde spor müsabakalarında da sanat etkinliklerinden de uzaklaştırılmalarını doğru bulmuyorum, vahşilik olarak düşünüyorum. Çünkü Kültü sanat ve sporun, politik oyunlara alet edilmemesi gerekir. Bağımsız olmalıdır. Yaptırımların ülkelerin kendi aleyhine olduğunu düşünüyorum. Öte yandan ülkelerindeki insanları Rus sanatından mahrum bırakıyorlar. 

Sanatçı, Anıtkabir, Çanakkale, Gaziantep, Manisa'da dev panorama ve diorama tablolarında kurtuluş savaşı ve zaferi işliyor. Bu eserler ziyaretçilerini adeta canlı bir tarihin içerisine çekiyor.

# rusya # ressam