El Nino nedir?

Yaz sıcaklarının etkisini göstermesiyle birlikte bazı ülkelerde kuraklık tehdidi yeniden gündeme geldi. Güney Amerika ülkesi Peru'da, "El Nino etkisi" nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. Haberler ardından "El Nino" ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, El Nino ne demek?

El Nino nedir?

El Nino ve La Nina, dünya çapında hava durumunu etkileyebilir. El Nino ve La Nina, normal koşulları bozan iki karşıt iklim modelidir. Her ikisinin de hava durumu, orman yangınları ve ekosistemler üzerinde küresel etkileri olabilir.  Etkileri tipik olarak dokuz ila 12 ay sürer, ancak bazen yıllarca sürebilir. 

El Nino nedir? - Resim : 1

EL NİNO NE DEMEK?

El Nino sırasında ılık su doğuya, Amerika'nın batı kıyısına doğru itilir.

El Nino, İspanyolca'da "Küçük Oğlan" anlamına gelir. Güney Amerikalı balıkçılar ilk olarak 1600'lerde Pasifik Okyanusu'nda olağandışı ılık su dönemlerini fark ettiler. Bu olaya El Nino adı verdiler.

El Nino havamızı önemli ölçüde etkileyebilir . Daha sıcak sular, Pasifik jet akımının nötr pozisyonunun güneyine doğru hareket etmesine neden olur. Bu değişimle birlikte, kuzey ABD ve Kanada'daki bölgeler normalden daha kuru ve daha sıcak olur.

# El Nino # el nino etkisi