BAE, İran üzerinden Yemen saldırılarını engelleyebilir

İranlı Batı Asya Uzmanı Hüseyin Ruyveran, uluslararası strateji-analiz sitesi United World International’a verdiği röportajda “BAE, Husilerin şartlarını kabul etmesi durumunda Yemen’in saldırılarını engelleyebilir. İran da bu arada Yemen ve BAE arasında yapıcı rol oynayabilir. Bu da Tahran ve Abu Dabi ilişkilerini güçlendirebilir” dedi.

BAE, İran üzerinden Yemen saldırılarını engelleyebilir

  • Yemen direnişi yeni bir aşamaya girmiş ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Yemen’e yönelik müdahalelerinin ve bu ülkede işlediği cinayetlerinin karşılığını almaktadır.
  • Yemen ordusu ve gönüllü halk güçleri 17 Ocak’ta düzenlediği geniş çaplı bir operasyonda Abu Dabi ile Dubai’yi İHA ve füzelerle hedef aldı.
  • Yemen Silahlı kUvvetleri Sözcüsü Yahya Seri 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nde bulunan Al-Dhafra hava üssünün ve Abu Dabi’deki diğer hassas noktaların çok sayıda Zülfikar balistik füzesi ile vurulduğunu duyurdu.
  • Yemen güçleri BAE’ye yönelik “Yemen Fırtınası-1” ve “Yemen Fırtınası-2” operasyonları ardından 31 Ocak’ta Abu Dabi ve Dubai'nin kalbine “Yemen Fırtınası- 3” adı altında yeni bir operasyon düzenledi.
  • Yahya Seri bu operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, “Yemen Fırtınası Operasyonunun üçüncü aşamasında, BAE'nin derinlikleri hedef alındı ve Zülfikar balistik füzeleri Abu Dabi'deki önemli hedefleri vurdu ve Samad-3 İHA'ları da Dubai'deki kritik hedefleri vurdu” dedi.

United World International bu konuda İranlı Batı Asya Uzmanı Hüseyin Ruyveran ile bir röportaj gerçekleştirdi:

1.BAE son aylarda Yemen’deki askeri müdahalelerini kısmen durdurmuştu ve bu konuda Suudi Arabistan’la bir anlaşmazlık içine girmişti. Sizce BAE neden yeniden Yemen’e yönelik saldırılarını yoğunlaştırma kararı aldı? 

Birleşik Arap Emirlikleri aslında Yemen’de Ensarullah ile olan çatışmayı bir kenara bıraktı ancak ülkenin güneyinde, Sokotra ve Mayyun Adası’ndaki varlığı devam ediyorduve özellikle adalarda ve Bab'ül Mendep’te yeni üsler kurmaya çalışmaktaydı.

Ancak,BAE neden tekrar Yemen’e yönelik saldırılarını yoğunlatırdı? Bence BAE paralı askerlerini özellikle Amalika güçlerini, Suudi Arabistan’ın yenilgileri ve baskılarından dolayı Şebve ve Marib vilayetlerine Suudilere yardım etmek için sahayagetirdi.

BAE'nin Suudi Arabistan'a kendini feda ettiğini düşünüyorum. Bana göre, BAE, Ensarullah’ın tepkisini beklemediği için böyle bir girişimde bulundu, düşünseydi böyle bir şey yapmazdı.

2. İsrail rejiminin Başkanı YitzakHerzog'unBAE ziyaretiyle aynı zamanda gerçekleşen son saldırı da dâhil olmak üzere Yemen’in BAE'ye yönelik saldırıları neyi gösteriyor?

Ensarullah hem Suudi Arabistan'ı hem de BAE'yi vurdu. Ancak Suudi Arabistan'a yapılan operasyonlar hasara neden olsa da bu sistemin varlığı için bir sorun yaratmaz. Aksine BAE, camdan bir binadır. 10 milyon göçmeni var. Bu 10 bin göçmen buraya para için ve geçimlerini sürdürmek için gelmişler. Bu ülke güvensiz hale gelirse kendi ülkelerine dönecekler. BAE de bunlara vatandaşlık vermeyecek; ki bu BAE’nin politikası değil.

Dolayısıyla, BAE'ye yapılan darbelerin sonucu, Suudi Arabistan'a yapılan darbelerin sonucundan etki açısından çok farklıdır.

Yemen'in BAE'ye yönelik operasyonlarının Siyonist Rejim başkanının Abu Dabi ziyareti ile ilgili olup olmadığı sorusuna gelince de ben bunun Ensarullah'ınmotivasyonunuikiye katladığını düşünüyorum. Ensarullah daha önce de BAE'yi vurmuştu.  Bu yüzden siyasette bir değişim olmadı fakat Siyonist Rejim başkanının gelmesiyle motivasyonları arttı.

3.BAE ve İran arasında ilişkilerin normalleşmesinden bahsediliyordu...BAE ve Yemen  arasındaki çatişmalarin tekrar derinleşmesi BAE-İran normalleşmesinin sonu anlamına mi geliyor?

Hiçbir etkisi olmayacak desek çok da doğru olmaz. Ancak az etkileyebilir. İran daha önce hem Suudi Arabistan'a hem de BAE'ye Yemen konusunda müdahale etmeyeceğini ve bir karar vermeyeceğini söylemişti. Dolayısıyla onlar önceden İran'ın Yemen konusunda asıl karar veren olmadığını biliyordu. Diğer bir deyişle nereyi vuracaklarını Yemenliler biliyorlar.

Aslında Ensarullah yapmak istediği herhangi bir eylem için İran'la koordinasyon içinde değil. Böyle bir şeyin olmadığını onlar (BAE ve Suudi Arabistan) iyi biliyorlar.

Ancak BAE, İran üzerinden bu saldırıları bir şekilde önleyebilir mi? Evet ancak Husilerin şartlarını kabul etmesi durumunda engelleyebilir. İran da bu arada Yemen ve BAE arasında yapıcı rol oynayabilir. Bu da Tahran ve Abu Dabi ilişkilerini güçlendirebilir.

# iran # Yemen # eylem # Birleşik Arap Emirlikleri # batı # BAE # United World International