Bakan Koca'dan ilaç krizi açıklaması: ''Çözüm için bir yol haritamız var''

Piyasada yaşanan ilaç krizine ilişkin Sağlık Bakanlığı devreye girdi. Bakan Fahrettin Koca, sorunun çözümü için yol haritasının belirlendiğini söyledi. İlaç fiyatlarında yılda bir kere zam olmasının doğru olmadığını belirten Koca, yıl içinde daha fazla güncellemenin tartışıldığını da ekledi.

İlaç krizi büyüdü, Bakanlık çalışmaları hızlandırdı.

"İLAÇ FİYATLARINDA EN AZ İKİ ARTIŞ OLMALI"

Piyasada çok sayıda ilacın bulunmaması vatandaşları mağdur etti. Konuyla ilgili yeni açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, ilaçlarla ilgili yol haritası üzerinde çalışma yapıldığını bildirdi:

- Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz. Maliyetler arttı, bir yol haritamız var çözüm için. İlaç fiyatlarında yılda bir kez zam olması doğru değil. Belli dönemlerde en az iki kez olması gerektiği kanaatindeyiz. Ancak şunu belirtmeliyim; bu dönemde hasta sayımız ve reçete sayımız yüzde 40 oranında arttı. Dolayısıyla bu dönemde hasta yoğunluğu, reçete sayısının fazlalığı, belli ilaçlarda tüketimin yoğunluğu, ayrıca dünyada hammadde sorununun varlığı önemli bir neden. Buna ek olarak Şubat döneminde yapılacak bir önceki yılın Euro kuru ortaklaması üzerinden zam beklentisi bu sorunu daha da arttırıyor. Dolayısıyla bizim buna farklı bir yaklaşım getirerek olayı çözecek tedbiri hızla devreye almamız gerekiyor. Yıl içinde birden fazla güncelleme olabilir, onu tartışıyoruz.

SORUŞTURMALAR AÇILDI

Tekirdağ Çerkezköy'deki sahte doktor skandalı da Bakan'a soruldu. Ayrıca 6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi sırasında doktorun kemik yaşının büyük olduğuna yönelik raporu da Koca'ya sorulan sorular arasında yer aldı:

- Sahte doktor olayı ile ilgili soruşturmalarımızı açmıştık. Soruşturma sonuçlandı, bir iki gün içinde kamuoyuna gerekli bilgilendirmeyi yapacağız. 6 yaşındaki çocuğumuzun evlendirilmesi konusunda da raporla ilgili soruşturmamızı açtık.

"ETKİNLİĞİ KANITLANMIŞSA KULLANIRIZ"

Bakan Koca, SMA konusunda da değerlendirmelerde bulundu. SMA Bilim Kurulu'nun toplanacağını duyurdu:

- Israrla söylüyorum. SMA’lı çocuklarla ilgili mesele kesinlikle ilacın maliyeti değil. Biz bütün çocuklara, etkinliği kanıtlanmış olan ilacı zaten veriyoruz. SMA Bilim Kurulumuz önümüzdeki haftalarda toplanacak. Gen tedavisiyle ilgili ise SMA Bilim Kurulumuz konuyu çok yakın takip ediyor. Etkinliğiyle ilgili yeterli kanıt görülürse bu tedaviyi vermekten de asla geri durmayız.

Sağlık Bakanı, Kovid-19 ile mücadelede devreye sokulacak olan yerli tanı kitinin de bir hafta on gün içerisinde uygulamaya alınacağını bildirdi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# ilaç krizi # fahrettin koca # zam # sağlık bakanlığı # sahte doktor # Tekirdağ