Dört ilaçtan biri yok! Krizin çözümü milli ilaç stratejisinde

Eczanelerde sık kullanılan antibiyotikler, ağrı kesiciler, çocuk şurupları bulunamıyor. Dört ilaçtan birini temin edemediklerini söyleyen eczacılar, köklü çözümün yerli ilaçta olduğunu belirtti


İlaç fiyat belirleme dönemi yaklaştı, ilaç sorunu derinleşti.

Türkiye her aralık ayında aynı makus talihi yaşıyor. Firmalar fiyat güncelleme dönemine yakın ya ilaç basmıyor ya da ilaç satmıyor. Eczanelerde 4 ilaçtan 1’i bulunamıyor. Vatandaş da eczacı da çaresiz çünkü antibiyotikler, ağrı kesiciler, çocuk şuruplarında sıkıntı yaşanıyor. Doktorlar da benzer içerikli ilaç yazıyor.

2022 yılı için ilaç fiyatı 7,86 avro olarak belirlenmişti. Ancak 1 avro şu anda 19 lira seviyesinde. Kur, ilaç fiyatından 2,5 kat fazla olunca, aralık ayından fiyatın yeniden belirleneceği şubat ayına kadar Türkiye’de ilaç krizi yaşanıyor.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, “Mevcut fiyat politikalarının tüm paydaşların görüşleri alınarak yeniden kurgulanmasını” öneriyor. Eczacılar geri ödeme politikasının da yeniden ele alınmasını istiyor.

Türkiye ilaç sanayisinde yüzde 90 oranında dışa bağımlı. Bu nedenle ilaç sanayinde köklü çözümler öne çıkıyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney “Yerli ilaç sanayini desteklemek, eczacı istihdamına dayalı yeni molekül ilaçların üretimini yapacak yerli üretimi teşvik etmek büyük önem taşıyor” dedi.

Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi, iş insanı Ethem Sancak, Mayıs ayında ilaç krizine işaret etmiş ve Türkiye’ye çözüm önerisini sunmuştu.

# ilaç # antibiyotik # ağrı kesici # Türk Eczacıları Birliği