İlk defa yapay etin insan sağlığı için güvenilir olduğu onaylandı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, ilk defa yapay etin insan sağlığı için güvenilir olduğunu onayladı. Böylece California merkezli Upside Foods şirketi, tavuk hücresini geliştirerek ürettiği etin satışına başlayabilecek. İlk onay Singapur’dan gelmişti.

Tartışmalara yol açan ancak dünyada kaynak kullanımı ve iklim krizi açısından büyük destek gören yapay etle ilgili ABD’den önemli bir adım geldi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, ilk defa laboratuvarda hayvan hücrelerinden tavuk eti üreten bir şirkete 'güvenli tüketim" onayı verdi.

Hücre geliştirme teknolojisi, hayvanlardan alınan hücreler kullanılarak yiyecek üretilmesini sağlıyor. Bu ürünlerin yakın gelecekte ABD'de tüketime hazır olması bekleniyor.

Açıklamada bu teknolojinin çiftlik hayvanlarının yanı sıra deniz ürünlerinde de kullanılabildiğine dikkat çekildi.

Upside Foods CEO'su Uma Valeti de yapay yolla üretilen tavuk etinin çok yakında masalara geleceğini belirterek “Bu ürünler vegan ya da bitki temelli değil; hayvan olmadan üretilen gerçek et” dedi.

Singapur, 2020'de yapay etin satışına izin veren ilk ülke olmuştu. Üreticiler, bu teknoloji sayesinde hayvanların öldürülmesinin engelleneceğini ve iklim krizinin yavaşlatabileceğini belirtiyor.

Laboratuvarda et üretimi, hayvan yetiştiriciliğine göre çok daha az su tüketilmesi nedeniyle “çevreci bir yöntem” olarak görülüyor.