Hekimlerden TTB teklifine tepkiler sürüyor:''Bu teklifi reddediyoruz''

MHP’nin Türk Tabipleri Birliği’nden “Türk” ifadesinin çıkarılmasına yönelik kanun teklifine hekimlerden tepki sürüyor. Hekim sendikaları, “Türk adı kaldırılamaz, Şebnem Korur Fincancı Türk tabiplerini temsil etmiyor” ifadelerini kullandı.

MHP Gaziantep, Türk Tabipleri Birliği kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini sundu. Teklifte Türk Tabipleri Birliği’nin isminden “Türk” ifadesinin çıkarılması istendi.

MHP'nin teklifinde hekim örgütlerinin doğal üyelik, zorunlu üyelik gibi talepleri de görmezden gelindi. Teklifte aksine zorunlu üyelik, “üye olabilirler” şeklinde değiştirildi.

“Türk”süz Türk Tabipleri Birliği’ne ilk tepki, “Hekimlere güvenin” diyen Cumhuriyetçi Hekimler Birliği’nden gelmişti. Teklife hekimlerden tepki gelmeye devam ediyor.

”BU TEKLİFİ REDDEDİYORUZ”

Tabip Sen Genel Başkanı Dr. Av. Ahmet Erçek, bu kanun teklifini reddettiklerini söyledi. Dr. Erçek, teklifin aksine zorunlu üyelik ve seçimlere katılımın mecburi tutulması gerektiğini kaydetti:

- TTB değil, Şebnem Korur Fincancı, "Türk" adını hak etmiyor. Türk hekimler vatanını, bayrağını sever. Vatanıyla gurur ve onur duyar. Bir kişinin suçu ile 180 bin kişiyi temsil eden bir odanın adının değiştirilmesini reddediyoruz. Bir meslek kuruluşuna o mesleğin tüm mensuplarının mecburi üye olması gerekir. Mali müşavirler odasına üye olmadan mali müşavirlik yapamıyorsunuz. Sembolik bir aidatla tüm hekimler meslek örgütüne kayıt olmalı.

”SEÇİMLERE KATILACAĞIZ”

 Hekim Sen Başkanı Adil Kurban ise “Burada sorun, TTB'nin siyasi hareketidir. Bu bizleri rahatsız ediyor” dedi. Meclis'te milletvekillerinin yapması gerekenin seçim yasalarını daha demokratik hale getirmek olduğunu vurguladı:

- TTB seçimleri tek basamaklı bir seçim gibi değil. Delegeler farklı zamanda seçiliyor. Kapsayıcılığı az, sınırlamalar çok fazla. Örneğin "Şu tarihten sonra üye olanlar seçime giremez" gibi sınırlamalar var. TTB bütün hekimleri temsil edecekse doğal üyelik olmalı. Ancak TTB, meslek örgütü vasfını yitirdi, disiplin kusuru işleyen hekime ceza veremiyor.

 “MEVCUT TAVIR, ‘TÜRK’Ü ÇIKARARAK DEĞİŞMEZ”

Hekim Birliği Sendikası Başkanı Dr. Hatice Balcı da “İsminden Türk kelimesinin çıkarılması, TTB yönetiminin mevcut tavrını değiştirmez” vurgusunu yaptı:

- Önemli olan kurumun, Türk hekimlerinin haklarını arayabilecek şekilde devamının sağlanmasıdır. TTB yönetimi siyasi ve ideolojik söylemleri nedeniyle hekimlere uzak durdu. Hekimlerin kendi haklarını savunmaları için bir sivil toplum örgütünde olmaları gerekir. Bunun gönüllülük esasına göre rıza ile olması gerektiğini düşünüyorum.
# Türk Tabipleri Birliği # hekim # mhp