Belediyelere kadın eli değecek! 75 belediyeye kadın dokunuşu

31 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre 5'i büyükşehir belediye, 6'sı il belediye ve 64'ü ilçe kadın belediye başkanı adaylar rakiplerini eledi.

Belediyelere kadın eli değecek! 75 belediyeye kadın dokunuşu

31 Mart yerel seçimlerinde 5 büyükşehir, 6 il ve 64 ilçe belediye başkanlığını kadın adaylar kazandı. 31 Mart Pazar günü sandığa giden Türkiye 48 milyon 256 bin 117 seçmenin katılımıyla 5 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanlarını seçti. 

Kesin olmayan sonuçlara göre, Aydın, Eskişehir, Diyarbakır, Gaziantep ve Tekirdağ büyükşehir belediyeleri ile Afyonkarahisar, Ağrı, Batman, Bilecik, Edirne ve Siirt belediyeleri ve 64 ilçe belediyesinde kadın adaylar sandıktan 1. isim çıktı.

Sabık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin 30 Mart 2014 yılında Gaziantep büyükşehir belediye başkanı oldu. Aynı yıl Özlem Çerçioğlu Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 31 Mart yerel seçimlerinde ise sandıktan 3. kez galip çıkmış oldular.

Genel sekreterlik görevinden istifa ederek CHP'nin büyükşehir belediye başkanı adayı olan Ünlüce, CHP'li Yılmaz Büyükerşen'in 25 yıldır yürüttüğü Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanlığına seçildi.

Belediyelere kadın eli değecek! 75 belediyeye kadın dokunuşu - Resim : 1

Ayşe Serra Bucak Küçük ise 2006'da Almanya'da Köln Üniversitesi Alman dili ve edebiyatı ile pedagoji bölümlerinden mezun oldu.

Belediyelere kadın eli değecek! 75 belediyeye kadın dokunuşu - Resim : 2

2014-2016 yıllarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde danışmanlık ve meclis üyeliği yapan Küçük, son yerel seçimde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını kazandı.

Candan Yüceer de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmesinin ardından farklı illerde hekim olarak görev yaptı.

Belediyelere kadın eli değecek! 75 belediyeye kadın dokunuşu - Resim : 3

CHP'de 4 dönem Tekirdağ milletvekilliği yapan Yüceer, kentin ilk kadın büyükşehir belediye başkanı oldu.

AFYONKARAHİSAR'IN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI

Belediyelere kadın eli değecek! 75 belediyeye kadın dokunuşu - Resim : 4

Afyonkarahisar'da CHP'nin adayı Burcu Köksal, Ağrı'da DEM'in adayı Hazal Aras, Batman'da DEM'in adayı Gülüstan Sönük, Bilecik'te CHP'nin adayı Melek Mızrak Subaşı, Edirne'de CHP'nin adayı Filiz Gencan Akın ve Siirt'te DEM'in adayı Sofya Alağaş belediye başkanı olarak seçildi.

28. Dönem CHP Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Burcu Köksal, 31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimler sonucu Afyonkarahisar'ın ilk kadın belediye başkanı oldu.

64 İLÇE BELEDİYESİNİ KADIN ADAYLAR KAZANDI

İlçelerde ise CHP'nin 29, DEM'in 24, AK Parti'nin 9 ve MHP'nin 2 kadın adayı belediye başkanı oldu.

Ankara'da bir, İstanbul'da 3 ve İzmir'de 8 olmak üzere 64 ilçe belediye başkanlığını kadın adaylar kazandı.

Ankara'nın Akyurt ilçesinde AK Parti'nin adayı Hilal Ayık, İstanbul'da CHP'den aday olan, Bakırköy'de Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Üsküdar'da Sinem Dedetaş ve Maltepe'de ise Esin Köymen başkan oldu.

İzmir'de ise Çeşme, Foça, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kınık, Konak ve Selçuk ilçelerinde CHP'nin kadın adayları belediye başkanı seçildi.

Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesinde rakiplerini geride bırakan bağımsız aday Zeynep Çelik, 22 yaşında Türkiye'nin en genç kadın belediye başkanı unvanını kazandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# büyükşehir belediye başkanları # kadın # belediye başkanları