Yunanistan'dan Girit'te 12 mil kışkırtması hazırlığı

Yunanistan, Girit’in güneyinde deniz yetki alanlarını 12 mile çıkarmaya hazırlanıyor. Karar öncesi Girit çevresini, sismik faaliyetler için ABD’ye tahsis eden Atina yönetimi, Washington ile bölgede üst üste tatbikatlara başladı.

Yunanistan, yine kışkırtma peşinde; Atina yönetimi Girit’te tehlikeli oyun oynuyor.

Ocak 2021'de Karasularını İyon Denizi'nde 12 mile çıkaran Yunanistan, bu adımı “önce Akdeniz'e ardından Ege'ye genişletmeyi” planlıyor. Atina bu kapsamda Büyük Çuha, Küçük Çuha ve Girit hattının kara sularını 12 mile çıkarmaya hazırlanıyor.

Bu adaların Ege'de değil Akdeniz'de yer aldığını ileri süren Atina, böylece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1995 tarihli “casus belli” yani “savaş sebebi” kararının devreye girmeyeceğini hesaplıyor.

Fakat Yunanistan’ın evdeki hesabı, çarşıya pek uymuyor... Doğu Akdeniz ile Ege Denizi ayrımı; Büyük Çuha, Küçük Çuha, Girit, Kaşot, Kerpe ve Rodos adalarının Akdeniz’e bakan uçlarından geçerek Akyar Burnu’na uzanan bir hattı kapsıyor. Türkiye, bu hattı Aralık 2010’da Uluslararası Hidrografi Organizasyonu'na deklare etti. Yani Girit hattında, Türkiye'nin açık denizlere çıkış özgürlüğünü kısıtlayacak herhangi bir düzenleme, doğrudan Meclisin “savaş sebebi” kararının kapsamına giriyor.

Yunan tarafı, Girit hattında 12 mil kararı öncesi bölgede yoğun sismik ve askeri faaliyetler yürütüyor. Son olarak İyon Denizi ile Girit Adası çevresinde çok geniş bir sahada NAVTEX ilan eden Yunanlar, bölgede ABD'li enerji şirketi ExxonMobil'in sismik araştırmalara başlayacağını duyurdu. Duyuru sonrası SANCO SWIFT isimli sismik araştırma gemisi, bölgeye gitti.

Yunanistan ayrıca, bölgede Suudi Arabistan ile birlikte "Falcon Eye 3" isimli tatbikata başladı. 18 Kasım'a kadar sürecek tatbikat için Suudiler, Girit'teki Suda Üssü'ne savaş uçaklarını gönderdi. Tatbikatta, savunmaya yönelik senaryolar işlenecek. Çeşitli hava araçlarının ortak muharebe kabiliyetleri test edilecek. Yunanistan, 19-25 Kasım tarihleri arasında Mısır ile “Medusa” tatbikatına başlayacak.

ATİNA’NIN 12 MİL PLANI YUNANİSTAN BASININDA: “KÜRDİSTAN PLANINDAN FAYDALANMALIYIZ”

Öte yandan Yunanistan basınında, Atina'nın planlarına yönelik önemli bir analiz yayımlandı. Pentapostagma gazetesinde yer analizde şu ifadeler yer aldı:

- ABD, Türk yayılmacılığına karşı bir Kürdistan Klonu yaratmaya hazırlanıyor. Bu plan çerçevesinde Kıbrıs, NATO'nun en büyük ve en gelişmiş üssü olacak. Aynı zamanda Kıbrıs'ın konumu itibarıyla AB'ye kesintisiz enerji transferini sağlayacak bir merkez olması hedefleniyor. ABD'nin amacı; Akdeniz, Boğazlar, Karadeniz ve Hazar’ın bir bölümünde kontrolü ele alarak Avrupalıların Rus gazına bağımlılığını sonlandırmak. İşte Yunanistan, Batı'nın bu devasa planlarında, tam ortada, sorunsuz mal akışını ve güvenliği sağlayan çok önemli bir konumda. Ülke olarak bundan faydalanmamız ve en az 30 yıllık silahlanma projelerine devam etmemiz lazım.
# Girit # yunanistan # Deniz Yetki Alanı # tatbikat