İşte Atatürk'ün "Türk nedir?" sorusuna verdiği unutulmayan cevabı

Atatürk'ün manevî kızlarından Afet İnan, doktora tezini hazırlarken, Gazi'den yardım istemiştir. Mustafa Kemal Atatürk, nce kendi görüşlerini yazmasını istemiş daha sonra da fikrini belirteecğini söylemiş, sonrasında Türk tanımı yapmıştır. İşte Atatürk "Türk nedir?" sorusuna verdiği cevap

İşte Atatürk'ün "Türk nedir?" sorusuna verdiği unutulmayan  cevabı

Afet İnan; öğretmeni olan İsviçreli antropolog Profesör Eugène Pittard’ın, kendisine doktora tezi olarak verdiği “Türk Milleti’nin Özellikleri” konusunda Atatürk’ten yardım istemiştir. Atatürk; Afet İnan’ın önce kendi görüşlerini yazmasını istemiş, daha sonra fikrini belirteceğini söylemiştir.

İşte Atatürk'ün "Türk nedir?" sorusuna verdiği unutulmayan  cevabı - Resim : 1

 Afet inan, uzun bir çalışma hazırlamış ve Atatürk’e sunmuştur. Bu tanımı çok uzun bulan Atatürk, “Önce sana milletimizi anlatayım” diyerek, kısa ve öz ifadelerle kendi Türk tanımını, elinin altında bulduğu iki küçük not kâğıdı üzerine şu şekilde yazmıştır:

 - Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümid etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne 7 bin senelik, en aşağı, bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgarları ile sallandı; beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu; sonra onlara alıştı; onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu; Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu; şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.

İşte Atatürk'ün "Türk nedir?" sorusuna verdiği unutulmayan  cevabı - Resim : 2

# gazi mustafa kemal atatürk # Türklük # afet inan