"Depremde 3 metre değil 5 metre yer değişti" | Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener açıkladı

Prof Dr. Haluk Özener, farklı üniversitelerden aldıkları bilgiye göre art arda gelen depremlerin Türkiye'nin 5 metre yer değiştirmesine sebep olduğunu söyledi.

Ulusal Kanal Muhabiri Dilek Doğan, Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile bir araya geldi. Haluk Özener Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde 700-800 yıllık bir enerjinin açığa çıkmasından kaynaklı bir deprem yaşadığımızı vurguladı.

7 gün 24 saat deprem hareketlerini takip ettikleri anlatan  Haluk Özener, şuana kadar 1700 artçı sarsıntı olduğunu kaydetti. Artçı sarsıntılarla ilgili Özener şunları aktardı:

1700 artçı içinde 2 tane 6’dan büyük, 260 civarında 4’ten büyük artçı deprem meydana geldi. Bu depremler belki 1 yıla kadar devam edecek. Tabi sıklıkları ve şiddeti azalarak devam edecek. 2017’de Bodrum-Kos arasında olan depremde artçı sarsıntı 9 bin 9’du. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu süreçte olabildiğince sakin kalıp ve kesinlikle hasarlı binalara girmemeleri gerekiyor.

 Rasathane Müdürü Haluk Özener, saha uzmanlarının depremin levhalarda yarattığı etkiyi araştırdığını bildirdi. Özener Türkiye'nin 3 metre kaydığı iddiaları hakkında şöyle konuştu:

Saha uzmanlarımızın yaptığı araştırmalar da, fotoğraftan da görmüşsünüzdür tren rayları, yolların ayrılması neticesinden 3 metre gözüküyor. Farklı üniversitelerden aldığımız bilgiye göre ve bizim arkadaşlarımız da katıldı bu araştırmaya, uydu görüntülerinden alınan verilere göre 5 metreye kadar yer değiştirmeler var. İkinci depremden sonra daha etkili olduğunu görüyoruz.
# deprem # kandilli # kandilli rasathanesi