Zirai don limonları köküne kadar kuruttu

Adana’da Mart ayında yaşanan zirai donun etkileri havaların ısınmasıyla birlikte gün yüzüne çıktı. Bölgede limon ağaçlarının hemen hemen hepsi köküne kadar kurudu. Kuruyan ağaçları söküp, odun ve kömürlük olarak satan üreticinin zararı ise, milyonlarca lira. Üreticilerin çok zor durumda olduğunu belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hükümetten yardım beklediklerini söyledi.

Türkiye’nin narenciye üretiminin 3’te 1’inden fazlasının yapıldığı Adana’da Mart ayında yaşanan zirai donun etkileri havalar ısınınca tam anlamıyla gün yüzüne çıktı. Adana’da üreticiler Mart ayında yaşanan zirai dondan dolayı kuruyan limon ağaçlarını sökmeye başladı.

Narenciye ürünlerinin ve erkenci ürünlerin tamamının zarar gördüğü ovada, en çok hasar Seyhan ve Ceyhan ırmakları arasında kalan bölgede yaşandı.

Limonlar sökülüp, kilosu 50 kuruşa odun ve kömür olarak satılmaya başlandı.

Banka borçlarının ertelenmesinin yetmeyeceğini belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçinin zararının karşılanmasını istediklerini belirtti:

- Sökülen ağaçların yerine ekim yapmak için yeni fidan bulmak da sorun. Fidan talebi fazla olunca, fiyatlar da iki katına çıkmış durumda. Üreticinin ise yeniden ekim yapabilmek için bir dönüme 5 bin liraya yakın masraf etmesi gerekiyor. Üretici tarım sigortasının sadece meyveyi kapsamasına da tepkili. Üretici tarım sigortasının çiçek açım döneminden hasada kadar olmasına tepkili.

Mehmet Akın Doğan TARSİM’in ara dönemde ağaçlarda oluşabilecek zararları da kapsaması gerektiğinin altını çizdi:

- Ağaçların kuruması çiftçiyi mağdur etti. Milyonlarca lira zararı olan üretici, devletten destek bekliyor.
# Adana # adana # türkiye # üretici # ziraat # zirai don # limon