Neo nazilerden insanlık dışı teklif!

Rusya’nın Ukrayna harekatı devam ediyor. Rus ordusunun kontrolündeki Mariupol’de, Azovstal Çelik Fabrikasında sıkışan neonazilerin gıdası bitti. Neo-nazi unsurlar 1 ton yemek karşılığında 15 sivil vermeyi teklif etti. Fabrikada NATO subaylarının bulunduğu da belirtiliyor.

Rus ordusunun uzun süredir hakimiyet sağladığı Mariupol’de operasyon tek bir noktaya kiltilendi: Azovstal Çelik Fabrikası... Ancak Rus kaynaklarının ve fabrikadan kurtulmayı başaran sivillerin anlattıkları, yabancı askerler ve neonaziler için sonun yaklaştığını gösteriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “kuş uçurtulmayacak” dediği fabrikada gıda stoğu tükendi. Azak Taburu’nun başında olduğu neonazi militanlar, rehin tuttukları sivilleri, gıda karşılığı takas etmeyi teklif etti. Fabrikada, çocuk ve yaşlıların da aralarında olduğu 200’den fazla sivilin olduğunu tahmin ediliyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, takas önerisinin Suriye’deki teröristlerin taleplerini andırdığını belirtti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, Azovstal’daki Ukrayna güçleri için teslim olmak dışında bir seçenek olmadığını duyurdu.

Rus Ordusu, fabrikadaki sivillerin çıkarılması için insani koridorların açık tutuyor. Fabrikanın bulunduğu Azovstal sanayi bölgesinden, 500 sivilin daha tahliye edildiği açıklandı. Ancak fabrika içindeki silahlı grupların, pazarlık kozu olarak kullanmak için sivillerin çıkışını engellediği de gelen haberler arasında..

Fabrikada, yabancı paralı askerlerle birlikte NATO subayları da bulunuyor. Aydınlık gazetesi, Rus kaynaklarına dayanarak, Azovstal’da 400’den fazla NATO subayının ve 50 üst düzey Fransız subayının bulunduğunu açıklamıştı. Haberde Macron’un seçimlerde oy kaybetmemek için askerlerinin ifşa olmak yerine ölmeleri gerektiği emri verdiği kaydedilmişti. Batı medyası, bu konuda sessizliğini koruyor.

Öte yandan Amerikan New York Times gazetesi, ABD'nin Ukrayna ordusuna, Rus generalleri hedef alabilmeleri için doğrudan istihbarat sağladığını yazdı. Haberi değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD, İngiltere ve NATO’nun Kiev’e istihbarat desteğinden haberdar olduklarını söyledi. Peskov, “bu durum Rus Ordusunun hedeflerine ulaşmasını engelleyemeyecek” dedi.

# abd # rusya # Ukrayna # suriye # batı # aydınlık # moskova # kiev # neo nazi # mariupol # azovstal