Çay kanun taslağı Tarım Bakanlığında

Yaş çayın kilosunun 7 liradan alınacağının açıklanmasının ardından ÇAYKUR, kuru çay fiyatına ortalama yüzde 43,71 oranında zam yaptı. Tarım Gazetecisi Mehmet Öztürk, çayda kota nedeniyle yaş çayın kilosunun 5 liraya inmesinin söz konusu olabileceğini söyledi. Çay kanunu taslağının ise Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderildiği öğrenildi.

Yaş çay alımında fiyat arttı. Ardından kuru çaya zam geldi.

Yaş çay alımında kilo fiyatı 6 lira 70 kuruş oldu. 30 kuruş çay desteğiyle beraber yaş çay alım fiyatı 7 liraya çıktı. 2021’de yaş çay fiyatı 3 lira 87 kuruştu. 13 kuruş olan yaş çay desteği de 30 kuruşa yükseltildi.

Yaş çaydaki artışın ardından ÇAYKUR da kuru çaya yüzde 43,71 oranında zam yaptı. Bloomberg HT'de yer alan habere göre Çaykur, yeni fiyat listelerini toptan satış yapan şirketlere gönderdi. Sektör paydaşları, Çaykur'un Haziran ayında çaya yüzde 10-15 oranında bir zam daha yapabileceğini iddia etti.

Tarım Gazetecisi Mehmet Öztürk, çaydaki kotanın yaş çay fiyatında düşüşe neden olabileceğini söyleyerek şunları ifade etti:

- Bana gelen bilgilere göre diyorlr ki şu anda taban fiyat bu çaykurun aldığı fiyat. Ama Çaykur, çay için kota koymuş durumda belli ölçüde alıyor gerisini almıyor. Sanki bilerek özel sektöre alınmasına itilmiş gibi algılıyoruz deniyor. Bu çayın 7 lira olmasına karşın bu çayın özel sektörde 5 liraya kadar inme ihtimali söz konusu.
Öte yandan çay kanun taslağının Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderildiği ve çalışmaların üreticileri mutlu edecek bir aşamada olduğu belirtildi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin çayda sözleşmeli üretim vurgusu yaptığı da öğrenildi. Tarım Gazetecisi Mehmet Öztürk, çayda sözleşmenin üretimi olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Öztürk, şöyle konuştu:
- Özel sektörde mi yapılacak sözleşme mi Çaykur la yapılacak sözleşme mi? İşi tamamen özel sektöre bırakırlarsa çayı belli bazı bahanelerle daha ucuza almak isteyeceklerdir. Biraz daha somut, çayın ön plana çıkacağı bir ortam olması lazım.

# gazeteci # oldu # sektör # üretim # Tarım # kota # kilo # Çaykur # yaş çay # vahit kirişçi