Türk Lirasına teşvikte yeni hamle

Ekonomide yeni adımlar peş peşe geliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı TL'ye teşvik kapsamında gelire endeksli senet verileceğini duyurdu. Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da, tüketici kredilerinde vadelerin azaltıldığını açıkladı. Kredi kartlarının asgari ödemelerinde de artışa gidildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın piyasadaki dalgalanmalara karşı akşam adımlar atılacağına yönelik açıklamasının ardından ilk hamle geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı TL'ye teşvik kapsamında gelire endeksli senet verileceğini duyurdu

Gelire endeksli senetler, devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla; getirisi Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki bazı kuruluşların bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenen senetlerdir.

GES'lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan Kamu İktisadi Teşebbüslerinin gelirlerine endeksli olacak.

3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesinin önüne geçilecek.

Bununla birlikte, GES'lere konu Kamu İktisadi Teşebbüslerinden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın GES’i duyurmasının ardından ikinci hamle de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan geldi. BDDK aldığı karar ile tüketici kredilerinde vadeleri kısaltırken kredi kartlarında ise asgari ödeme miktarını arttırdı.

Tüketici kredilerinde genel vade sınırı 50 bin ile 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirlendi..

Daha önce BDDK eylülde 50 bin TL üzeri tüketici kredilerinde vade sınırını 36 aydan 24 aya indirmişti. Şimdi ise 100 bin TL olarak yeni bir sınır tanımlandı ve vade 24 aydan 12 aya indirildi.

Öte yandan limiti yirmi beş bin Türk Lirası'nın üstünde olan kredi kartlarının da asgari ödeme tutarı artırıldı. Daha önce dönem borcunun yüzde 20'si olarak ödenen asgari tutar, yeni düzenleme ile birlikte yüzde 40 olarak ödenecek. Limiti 25 bin liranın altında olan kredi kartlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

# ekonomi # maliye # türk # Döviz # enflasyon # bin # Türk lirası # hazine # ödeme