Deniz salyası ile mücadele yürülükte

Deniz Salyası ve İmar düzenlemeleri, yürürlüğe girdi. Deniz salyasıyla mücadele kapsamında Marmara havzasındaki belediyeler, ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kuracak. Denizi kirletenlere yönelik idari para cezaları da arttırıldı.

Denizlerdeki kirliliği kaynağında temizlemeyi hedefleyen deniz salyasıyla mücadele düzenlemesi, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle, Marmara Havzasındaki tüm belediyeler, ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kuracak. İstanbul, Bursa ve Kocaeli'nin tamamında belediyeler, 6 ay içinde projelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunmak ve 3 yıl içinde arıtma tesislerini kurarak işletmeye almak zorunda…

Denizi kirletenlere yönelik idari para cezaları da arttırıldı. Tanker, gemi ve deniz araçlarıyla katı atık ve evsel atık boşaltanlara iki kat ceza kesilecek. Gerekli tedbirleri almayan liman, tersane gibi işletmelere de 25 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezası verilecek. Bu cezalar, balıkçı barınaklarına 3'te 1 oranında uygulanacak.

Atıksu arıtma, geri kazanım ve sıfır atık yönetimi kapsamındaki tesisler özel sektör eliyle de yapılabilecek.

Yürürlüğe giren bir diğer düzenlemeyse imar ile ilgili…
Yapı Denetimi Hakkında Kanun'a, "Bina kimlik sertifikası" tanımı eklendi. Tamamlanmış yapıların izlenebilmesi amacıyla "bina kimlik sertifikası" uygulaması getirildi.

Kimlik Sertifikasında binanın teknik ve genel bilgileri yer alıcak. Sertifika, hem yapı sahibi ve ilgili vatandaşlar hem de kamu görevlilerince ulaşılabilmesi için binaya asılacak.

Sertifikalar, yapı denetim firmalarınca beş yılda bir yenilenecek.

# bursa # istanbul # Müsilaj # deniz salyası # bin