Meclis yoğun mesaisini sürdürecek

Meclis, bu hafta da çalışmalarını sürdürecek. Milyonların merakla beklediği 3600 ek gösterge bu hafta Meclis'e sunulacak. İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, 6’ncı Yargı Paketi ile basın kanununda değişiklik yapan teklif için de mesai yapacak. Libya tezkeresi de Meclis Genel Kurulu’na gelecek.

Meclis bu hafta da yoğun bir mesai yapacak.


Milyonların merakla beklediği 3600 ek göstergenin bu hafta Meclis'e sunulması bekleniyor. Ak Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, düzenleme Ekim ayında yeni yasama döneminde Meclis’ten geçirilerek yasalaşacak.

Birinci dereceye gelen tüm öğretmenler, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polisler, 4 yıllık yükseköğrenim mezunu sağlık çalışanları ile din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltilecek. Avukat, il müdürü, ilçe müftüsü, bekçi, uzman erbaş ile jandarma, matematikçi, istatistikçi gibi 3000 ek göstergeli tüm kamu görevlilerinin ve yüksek yargıdaki müdürlerin de ek göstergeleri 3600’e çıkarılacak. Memur ve memur emeklisi de uygulamadan yararlanacak.


Genel Kurul, haftalık çalışmasına 21 Haziran Salı günü başlayacak. Genel Kurulda, İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine devam edilecek.

Kanun teklifi ile merkezdeki tüm altyapı ve üst yapının işletilmesi gibi her türlü yönetim faaliyeti, 20 yıl süreyle yönetici şirketçe gerçekleştirilecek. Finansal hizmet ihracatı niteliğindeki faaliyetler kapsamında elde edilen kazançlarının yüzde 75'i, kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurum kazancından indirilecek.

6’ncı yargı paketi de Genel Kurul’a gelecek. Kanun teklifi ile yargıda hakim ve savcı yardımcılığı getirilecek. Hakim ve savcıların, birinci sınıfa ayrılması için en az 3 meslek içi eğitim programına katılması gerekecek. Stokçuluk faaliyetlerinin önlenebilmesi için Türk Ceza Kanunu'nda bu suçlar için belirlenen cezalar artırılacak.

Genel Kurul’da basın kanununda değişiklik yapan teklifin de görüşülmesi öngörülüyor. Teklifle halk arasında endişe, korku yaratan, gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayan kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Teklifle internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak.

Libya tezkeresi de Genel Kurul gündemine alınacak. Cumhurbaşkanlığı tezkeresiyle Libya’ya asker gönderilmesi için verilen iznin süresi 18 ay uzatılacak.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu da denetim programını sürdürecek. Salı günü Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş’nin hesapları görüşülecek.

Çarşamba günü Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü ele alınacak. Perşembe günü de Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve bağlı ortaklıklarının 2019-2020 yılı hesapları incelenecek.

# istanbul # bakanlar kurulu # ekonomi # tbmm # meclis # türk # 3600 ek gösterge # Asgari ücret # jandarma # fabrika # Haziran # kanun teklifi