Suriye'liler: "Suriye'de tamamen Esad'ın hakimiyeti sağlanırsa hepimiz döneriz"

Sığınmacıların yoğun olduğu illerden biri de Kilis. Suriye’ye dönme konusunda ne düşünüyorlar, Kilis’te ne kadar mutlular? Ulusal Kanal'a konuşan sığınmacıların dönmek için bir şartı var. Suriye'de tamamen Esad'ın hakimiyeti sağlanması.

Kilis'te yaşayan kimi Suriyeliler ticaret yapıyor, kimi de bir iş yerinde çalışıyor. Düzenini kuramayan da ülkesine dönmek için Suriye'deki iç karışıklığın sona ermesini istiyor.

Kilis'te ticaretle uğraşana sığınmacılar Ulusal Kanal'a konuştu. Kimi aşiret mensubu. Güvenlik gerekçesiyle görüntü vermek istemediler.

Sığınmacıların dönmek için şartı var. Suriye'de tamamen Esad'ın hakimiyeti sağlanırsa gitmek istiyorlar:

- Esad Suriye’de hakim olursa herkes döner burada kimse kalmaz. Güvenli bölgede olanlar da kendi bölgelerine gider.


Esad halkının dönmesi için 10'un üzerinde af da ilan etmişti. Gelişmeleri yakından takip ediyorlar.

- Af uygulanıyor, hapiste olan tanıdıklarımız vardı serbest bırakıldılar. İsrail’le savaş olsa hepimiz giderdik. Bu başka bir şey oldu. İçimizden çıkanlar, dışarıdan gelenler var.


Sığınmacılar ülke topraklarında ÖSO'yu da istemiyor:

- Kendilerini 'Suriye Milli Ordusu' olarak niteleyen ÖSO’dan herkes korkuyor. Yağma, talan, hırsızlık, gasp, öldürme, her şey var bunlarda. ÖSO bölgesinde her gün bomba patlıyor, nereden geliyor, sözde güvenli bölge…Suriye Hükümeti zayıf olduğu için mafyalaşma var o nedenle güvenlik ve hukuk düzeni sağlanamıyor. Bu sağlandığında herkes döner.


Onlar yaygın kanının aksine bir an önce ülkelerine dönmeyi bekliyor:

- Biz Güvenli Bölgeye gitmeyiz, bizim topraklarımız orada değil, herkes kendi bölgesine dönmeli. Kilis’te mutlu değiliz. Kendi toprağımıza gitmek istiyoruz. Orada yaşamak istiyoruz. Suriyeli olmaktan gurur duyuyoruz, memleketimizi, bayrağımızı seviyoruz, özlüyoruz. Halep cennet! Türkiye için İstanbul neyse Suriye için Halep o…
# istanbul # türkiye # suriye # israil # güvenlik # milli # ulusal kanal # oldu # kilis # Ulusal # Halep # beşar esad # sığınmacı # suriyeli # ÖSO # Suriye Milli Ordusu # Suriye Arap Cumhuriyeti