Alım fiyatı üreticiyi memnun etmedi

Geçen günlerde buğday alım fiyatları 6 lira 5 kuruş, prim desteği de 1 lira olarak açıklandı. Ancak borçlu olduğu için bu sene ürününü tüccara satmak zorunda kalan üretici, prim desteğinden yararlanamayacak. Bu durumun bir sonraki yıl üretiminde azalmaya neden olacağını söyleyen üreticiler, desteklerin koşulsuz bir şekilde yapılmasını istedi.

Maliyetler fahiş şekilde yükseldi, fiyatsa tatmin etmedi.

Geçen günlerde açıklanan buğday alım fiyatları, üreticinin derdine derman olmadı. Artan girdi maliyetleri altında ezilen üretici, önümüzdeki sene için de önünü göremez durumda.

Bu sene prim desteğinin yalnızca TMO satışlarına verileceğinin açıklanması da üreticiyi mağdur etti. Üretici Ramazan Polat da borçlu olduğu için ürününü tüccara satmak durumunda kalıp, prim desteğinden yararlanamayacak olanlardan.

Üreticiler prim desteklerinin, ürünü tüccara satsalar dahi, verilmesini istiyor.

Çukurova’da soğuk hava nedeniyle buğday hasatları 2-3 hafta gecikmeli başladı. İkinci ürünü ekmek isteyen üreticilerse, buğdayları tam kurumadan biçtiği için, tüccara satmak durumunda kalacak.

Üretici Kenan Dalkılıç da, ikinci ürünü ekebilmek için, erken hasat yapmak durumunda kaldı. TMO’da kurutma makinesi olmadığı için ise, yaş olarak hasat ettiği ürününü tüccara satmak zorunda.

Çukurova’da tarla kiralayarak üretim yapan üreticinin bu seneki maliyeti 2 bin 700 lirayı geçti. Zirai don ve afetlerden dolayı bir çok üretici 350-400 kilo rekolte aldığı için ise zarar edecek.

Hava şartlarının yanı sıra gübre ve ilaçlamadan kısılması da rekolteyi etkileyen sebeplerden.

İkinci ürünü ekmek isteyen üreticinin, tarlayı tekrar ekime hazırlamak için en az 3 kere detaylı bir şekilde sürmesi gerekiyor. Ancak bu da çiftçinin girdilerini katlıyor. Çiftçi maliyeti düşürmek için tarlasının bir kere sürünce de verim düşüklüğü kaçınılmaz oluyor.

Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez, dışa bağımlılığın önüne geçebilmek için, planlama yapılması ve prim desteklerinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Ekmek fiyatlarının yükselmemesi için de buğday prim desteklerinin artırılması gerekiyor.

# üretim # bin # Gübre