Kiev'den Afrika kışkırtması

Kiev yönetimi, denize döşediği mayınlar nedeniyle gıda yüklü gemilerin limanlarda rehin kalmasının sorumluluğunu Rusya’ya yükledi. Afrika Birliği toplantısında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy,Rusya’nın ülkesine yönelik operasyoununda “Afrika’nın rehin alındığını” öne sürdü.

Rusya'nın "Zelenskiy hazırsa biz de hazırız" açıklamasına rağmen Kiev yönetimi, tahıl koridoru oluşturulmamasına Moskova'yı suçlama tavrını sürdürüyor.

Kiev yönetiminin denize döşediği mayınlar nedeniyle gıda yüklü onlarca gemi, Ukrayna limanlarında mahsur kaldı. Soruna çözüm bulmak için amacıyla Türkiye ve Rusya arasında yoğun bir diplomasi yürütülüyor.

Batı yanlısı Kiev yönetiminden ise, çözüm çabalarına katkı sunmak yerine sorumluluğu Moskova’ya atan açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Afrika Birliği toplantısına video konferans ile katıldı. Rusya’nın, ülkesine yönelik askeri operasyonla gıda fiyatlarını yükselterek, aslında “Afrika’yı rehin aldığını” öne sürdü.

Rusya ile yakın ilişkileri bulunan Afrika ülkeleri, Ukrayna’ya askeri operasyonu kınayan Birleşmiş Milletler kararını desteklememişti. Batı’nın yörüngesindeki Kiev ise, gıda ve yakıt fiyatlarının hızla artmasının sorumlusunun Moskova’nın eylemleri olduğunu ileri sürerek, Rusya’nın Afrika ile olan ilişkisini zayıflatmayı umuyor.

# türkiye # rusya # Ukrayna # afrika # batı # kiev # tahıl # Zelenski