Halkın sanatçısı Cüneyt Arkın'ın cenaze töreni belli oldu

Türk milletinin büyük kahramanı, usta sanatçı Cüneyt Arkın 85 yaşında hayatını kaybetti.. Vatansever usta sanatçı, hem hayat verdiği rolleri hem de aydın ve antiemperyalist kimliği ile akıllara ve yüreklere kazınmıştı. Yeşilçam'ın unutulmaz ismi Perşembe günü İstanbul'da son yolculuğuna uğurlanacak.

Türk sinema dünyasının mihenk taşlarından olan Cüneyt Arkın hayatını kaybetti. Rahatsızlandığı evinden hastaneye götürülürken ambulansta kalbi durdu. Hastanedeki tüm müdahalelere ğamen de kurtarılamadı. Yeşilçam'ın efsanesinden geriye ise Türk Milleti'nin kalbinde taht kurduğu aydın ve vatansever kişiliği ile hayat verdiği unutulmaz rolleri kaldı.

Cüneyt Arkın ismiyle bilinen Fahrettin Cüreklibatır, 8 Eylül 1937 yılında Eskişehir’in Karaçay köyünde dünyaya gelmiş ve asıl mesleği doktorlukken kendini sinema dünyasına adamıştı.

Usta sanatçının acı kaybı Türkiye’yi hüzne boğdu. O kimi zaman Battal Gazi olarak çıktı karşısımıza.. Bazen Kara Murat oldu Bizans surlarına dayandı. Bazen de emek ya da eğitim mücadelesinde göründü beyaz perdede. Öğretmen Kemal rolüyle Türk milletinin kahramanı oldu Çünkü o Atatürk'ün askeriydi.

Sanatçı kimliğiyle de örnek olan Cüneyt Arkın, Hollywood sinemasından gelen rolleri “ben sermayenin değil, halkın adamıyım” sözleriyle reddetmişti.

Arkın, çektiği bir videoda Türkiye’nin bağımsızlığına vurgu yaparak “Ey Amerika” sözleriye Amerika’ya seslenmiş ve meydan okumuştu.

Türk sinemasına damga vuran, yüzlerce filmde rol alan Cüneyt Arkın'ın çok sayıda ödülü de bulunuyordu.

Cüneyt Arkın; 1969’da İnsanlar Yaşadıkça, 1976’da da Mağlup Edilemeyenler filmleriyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. 1972’de Yaralı Kurt filmiyle Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı.

Arkın’a 1999’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ve 2013’te Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.

Yine 2013’te Engelsiz Yaşam Vakfı tarafından Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü verilen Arkın, 2013’te Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün de sahibi olmuştu. Arkın geçen yıl da Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştü.

Antiemperyalist ve vatansever karakteriyle bilinen usta oyuncu, 2002 seçimlerinde Vatan Partisi'ne oy verme çağrısında bulunmuştu.

Türk sinemasının unutulmaz isminin cenaze töreni de belli oldu. Cüneyt Arkın'ın naaşı 30 Haziran Perşembe saat 10:30'da Atatürk Kültür Merkezi’ndeki törenin ardından cenaze namazı için Teşvikiye Camii’sine götürülecek. Usta sanatçı öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namaz sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

# türkiye # türk # antiemperyalist # sinema # Haziran # Partisi # yeşilçam # oyuncu # Hayat # vatansever # cüneyt arkın # Antalya Altın Portakal Film Festivali # malkoçoğlu # battal gazi # kara murat